Litterære livretter - læs dig mæt

Oprettet: 07.08.2017 - 09:23
Foto: Sune Bundgaard

Der er åndelig føde for enhver smag i månedens tema, der med nøje udvalgte ingredienser viser, hvor stor en rolle mad og drikke spiller i litteraturen.

Foto: Sune Bundgaard

Mad har alle dage spillet en stor rolle i vores hverdag og har gennem tiderne haft stor betydning og indflydelse, både historisk, kulturelt og ikke mindst litterært set. Kombinationen af skønlitteratur, der har mad, drikke og måltidet som centralt omdrejningspunkt vil ofte opfylde vores behov for nydelse, både ift. smags- , syns- og følesansen. Disse værker har ofte deltaljerede og meget sanselige beskrivelser af tilberedelse og indtagelse af maden eller  blot dialoger om mad, der i høj grad beriger vores læseoplevelse og giver os smag for mere. 

I temaet har vi udvalgt en række titler, der alle har det tilfælles at mad og måltidet har en stor betydning i romanens handling. Når du læser disse værker vil du dels få stillet din litterære sult - og hvem ved, måske blive sulten efter endnu mere? Din smagssans vil også blive pirret, og du vil blive præsenteret for et utal af retter, som måske giver dig endnu større læselyst. Vi har medtaget både de klassiske værker og nyere værker, men fælles for alle er, at de har et vægtigt indhold af mad. Desuden har vi suppleret med litterære kogebøger.

I interviewet Mad og drikke har altid spillet en central rolle i litteraturhistorien giver Casper Thrane os et spændende og lærerigt indblik i hvor stor en rolle maden har spillet op gennem litteraturhistorien:

"Man kan faktisk studere og blive klog på litteraturhistorien alene ud fra temaet mad og drikke. Gennem skildringen af måltidet fortæller forfatteren altid noget om sin historiske samtids og sine egne kulturelle og moralske overbevisninger."

Et helt konkret eksempel på et værk, hvor maden og vinen indtager en meget central rolle – ikke bare som mad og vin, men som eksistentielt betydningsfulde størrelser, ser vi i Thranes artikel Appetit på livet – måltidets betydning i Ernest Hemingways A Moveable Feast (’Der er ingen ende på Paris’).

I en helt anden boldgade har vi en mere legende og eksperimenterende tilgang til emnet. I projektet 'Spiselige digte'har man ’beskrevet’ frugter med digte, der brændtes ind i frugtens overflade, hvorefter forbrugeren blev inviteret til at tage digtet med sig og reflektere over dets betydning, inden det spistes. Projektleder Christian Snæland fortæller mere om det anderledes projekt i Spiselige digteSnæland har også skrevet en spændende artikel om kunstneren og forfatteren Dieter Roth, som i 1961 udgav en række pølser lavet på papir fra div. værker, blandet sammen med fedt, krydderier og puttet i pølseskind. Læs om dette eksperiment i artiklen Literaturwurst: opskriften på en metaforisk materialisering.

Mange bøger med mad som en central del af handlingen er også blevet filmatiseret, og at se en film efter at have læst bogen, kan give en ekstra dimension ift. at forståelsen af bogen. Vi har lavet en liste med et udvalg af populære titler, der også findes som film, se listen Filmatiserede bøger om mad.

Er du ikke blevet helt træt af at tygge dig igennem diverse værker med fokus på mad, så kan du besøge Folkeuniversitets store madfestival Hearts and Minds, som Litteratursiden samarbejder med. Festivalen løber af stablen i september og der vil være arrangementer i 10 forskellige byer i region Midtjylland. Se hele programmet og de mange spændende arrangementer her

God appetit! 

BilagStørrelse
plakat_litteratursiden_litteraere_livretter.pdf219.41 kB
liste_litteratursiden_litteraere_livretter.pdf1.15 MB
faustnumre_litteraere_livretter_august_2017.pdf307.76 kB
0
Din bedømmelse: Ingen