Latinamerikansk litteratur - september 2005

Oprettet: 01.09.2005 - 08:05

Vi har i snart mange år i Europa mærket pustet af latinamerikansk kultur: vi spiser mexikanske majstortillas med guacamole, drikker eksotiske margaritas, danser caribiske salsarytmer ...

- til musik, der oser af fest, farver og gang i den! Og vi bor og klæ'r os i rød-orange mexikansk og rustik gaucho, med inspiration hentet direkte fra den argentiske pampas! Billedkunstnere og "ikoner" som Fernando Botero og Frida Kahlo hører også med til denne trend med en kunst, der er "primitiv" og folkelig latinamerikansk kultur, blandet med europæisk avantgardisme.

Fællesnævneren for denne latin feber er den varme sensualisme, farverne, fantasien, sansen for fortiden og en vidunderlig mangfoldighed og kompleksitet, skabt af det store kontinents utrolige muligheder.

Og litteraturen - den er fængende, fængslende, fantastisk, fabulerende, farverig og fremmedartet ...

Den er gudbenådede fortællere, der med deres ord hvirvler os læsere ind i eksotiske og brogede universer, befolkede af magiske, overnaturlige og mytiske elementer, men den er også hverdagsrealisme og barsk og virkelighedstæt samfundsskildring og masser af historisk og religiøs og ikke mindst erotisk sensualisme.

Litteraturen spejler med stor tydelighed, at de latinamerikanske samfund er blandingskulturer, opstået af mødet mellem spansk kultur ( læs: vestlig rationalisme) og indiansk mytetro. Spanien fungerer således som både historisk og nutidigt og sprogligt bindeled til et Latinamerika, der på den ene side er stærkt forankret i Europa og på den anden har dybe rødder i de oprindelige indianske kulturers identitet og mentalitet.

Det forklarer, hvorfor myten og overtroen i de latinamerikanske romaners univers er lige så virkelig som hverdagens begivenheder. Og hvorfor man, når man siger latinamerikansk litteratur, også siger magisk realisme; den specielle, fabulerende fortællestil, der i 1970'erne og 80'erne fik et kolossalt gennembrud og blev en stor litterær inspirationskilde i USA og Europa - med García Márquez som fornemste repræsentant.

Den latinamerikanske farverigdom og sanselighed kolliderer umiddelbart med vor protestantiske kulturkreds' kunstopfattelse; den er langt fra den mere mådeholdne og enkle æstetik og forestillingsverden, som vi normalt hylder på vores breddegrader.

Men der er ikke tvivl om, at for os europæere udgør den latinamerikanske tro på det utrolige, og fascinationen af det mytiske og irrationelle noget essentielt og dybt forunderligt og meget, meget tiltrækkende!

Så grib denne mulighed for at opleve, hvad store latinamerikanske forfattere har at byde på og lad dig forføre og inspirere af det fremmedartede og fabulationerne.

For mere end noget andet er de latinamerikanske romaner de gode historiers paradis!

God fornøjelse!

Birgitte Tindbæk

0
Din bedømmelse: Ingen