Kvinder fra andre kulturer - april 2008

Oprettet: 01.04.2008 - 12:06

I år er det 100 år siden, kvinder fik kommunal valgret i Danmark, det fejres med et helt jubilæumsår, som løber fra 20 april 2008 - 12 marts 2009.

Og sådan en periode kan fint bruges til at overveje den kvindekamp, som endnu langtfra er tilendebragt her i landet - og måske til at vække feminismen af sin tornerosesøvn??

Men sammenlignet med andre kulturer ligner vores måske alligevel mest et småborgerligt smørhul?'

Prøv engang at se med, når vi åbner vinduer til alverdens kvindeliv ...

Mange af historierne handler om kærlighed og begær, hvor moderne sheherazader fortæller - erotisk, rørende og rystende .... om traditioner og livsvilkår, som ikke mange europæere er bekendt med ..... Og det er indlysende for os, der læser, at kærligheden ikke overvinder alt - der skal en god portion ligestilling med i købet!

Der er nødvendige historier om magt og afmagt, om dobbeltmoral og korruption, om hykleriske patriarkater, hvor vi inviteres på sjældne kig ind bag sløret eller bag om andre barrikader, for vi kommer ikke kun til Mellemøsten og Afrika, men også til Kina, Japan, Indien, Jugoslavien, Rusland ....

Og her får vi godt nok indblik i fremmed kultur og normer, kønsopfattelse og moral, i østens æresbegreber og islamisk lov og i, hvordan du kan undertrykkes, i bedste fald overses, bare fordi du er kvinde! Og nej, der er intet eksotisk ved disse fremmede kulturers kvindevilkår! Kvinder er mange steder at regne for nul og niks - nogle steder halve mænd ved lov ....

Og så er der den multikulturelle socialrealisme, bøgerne om Vestens indvandrermiljøer, hvor alle nationaliteter har alle slags konflikter med hinanden og samfundet.

Nogle af dem burde i disse Muhammedtegning-tider være tvangslæsning!

Litteraturen har jo vide grænser, og litteraturen har ret - og pligt - til at krydse alle grænser! Til at slippe det problematiske ud, så det kan forandre sig!

Litteratursidens tema giver dig rig mulighed for at forarges, forundres, oplyses, underholdes og igen og igen chokeres - over omskæringer, mødomsrekonstruktioner og alskens mere subtil adfærdskontrol ....

Og hvis du ikke allerede er feminist, så pas på. Faren for at blive omvendt er ganske overhængende!!

God læsning!

Birgitte Tindbæk

 

0
Din bedømmelse: Ingen