Alletiders noveller

Oprettet: 01.10.2014 - 13:14

Litteratursiden giver i denne måned scenen til novellen, der på få sider kan behandle store, eksistentielle spørgsmål. 
Novellen er kommet i rampelyset som aldrig før, og vi stiller derfor skarpt på denne helt særlige genre.

Novellen har på det seneste fået fornem opmærksomhed både herhjemme og på internationalt plan. Sidste år modtog den canadiske novelleforfatter Alice Munro Nobelprisen i Litteratur og så sent som i fredags modtog den danske forfatter Dorthe Nors årets "Per Olov Enquist Pris", som hvert år tildeles en nordisk forfatter, som er på vej ud i Europa. Prisen blev uddelt i Göteborg og er et fornemt skulderklap til Dorthe Nors der i forvejen har haft noveller bragt i flere internationale tidsskrifter og magasiner.

Novellen som genre
Det særlige ved novellen er dens korte form, det er en kort, fiktiv historie. På engelsk kaldes en novelle ”short story” og på italiensk betyder novelle ”lille nyhed”. Ordet novelle er en afledning af det latinske ord ”novus” der betyder nyhed. Det giver pludselig et helt andet blik på novellen, der også oftest karakteriseres ved at noget nyt og ukendt bryder frem. I en novelle foregår der meget på lidt plads, hvilket kræver at forfatteren mestrer anslagets kunst

På grund af novellens begrænsede antal sider er det ikke her vi får de lange beskrivende passager, som vi ser i traditionelle romaner. I en novelle er alt derimod som udgangspunkt vigtigt, og ofte har noveller ret åbne eller uforløste slutninger. En god novelle kan derfor udtrykke ligeså meget på begrænset plads, som en moppedreng af en roman på flere hundrede sider.

Anne-Marie Vestergaard, der er cand.mag. i litteraturhistorie og filosofi, har skrevet artiklen Novellen i dansk litteratur til månedens tema, hvor hun fortæller om novellens historie og særlige karakteristika med udgangspunkt i forfatterne Ida Jessen, Dorthe Nors og Pia Juul.

Den opmærksomhed som først Alice Munro og senest Dorthe Nors har været med til at skabe omkring novellen har uden tvivl givet novellen som genre et løft og helt sikkert også smittet af herhjemme. Anmelder ved Information Tonny Vorm har skrevet en artikel om Alice Munro og hendes forfatterskab til dette tema og siger det egentlig helt kort med titlen på denne: Alice Munro har forædlet novellen. Dorthe Nors prisbelønnede novellesamling Kantslag har vi en ovenikøbet en analyse af, og historien bag denne er ret interessant. Kantslag fik ikke meget opmærksomhed herhjemme da den udkom i 2008, men da Dorthe Nors i 2013 fik trykt novellen Hejren fra samlingen, blev den trykt i det prestigefulgte magasin The New Yorker, hvorefter interessen for Nors steg i USA. Denne historie kan du læse meget mere om i analysen.

Yderligere har vi været så heldige at få lov at bringe et  redigeret og forkortet uddrag fra litteraturhistoriker og –kritiker Hans Hertels indledning til F. Scott Fitzgeralds Historier fra jazztiden: noveller 1920-39, Novellisten F. Scott Fitzgerald, hvor Hertel fortæller om forfatteren, der var en af mellemkrigstidens mest markante forfattere, men også en af det 20. århundredes største amerikanske novellister.

Mange nye noveller
I temaet har vi udvalgt en række af de allerbedste novellesamlinger, der er udkommet de seneste år, både helt nye udgivelser og genudgivelser af klassikere. Vi har udelukkende valgt rene novellesamlinger og ikke medtaget antologier.

Alene i år er der udgivet en række bemærkelsesværdige novellesamlinger, bl.a. Peder Frederik Jensens Banedanmark med 25 noveller fra udkantsdanmark om mennesker fra alle samfundslag. Den engelske forfatter Julian Barnes behandler i novellesamlingen Puls parforholdet med og uden kærlighed, ensomhed, sorg og forandring med sin særlige fornemmelse for vores menneskelige eksistens. Novellesamlingen Den trettende kvinde af Lydia Davis udkom oprindeligt i 1997, men er i år udgivet i Danmark på forlaget Vandkunsten i en lille lommeudgave, der indeholder 51 eksperimenterende noveller fulde af visdom, detalje, humor, benægtelse, mystik, poesi og smuk natur. Forfatteren Amos Oz har skrevet novellesamlingen Mellem venner, der på mesterlig vis skildrer livet i en kibbutz i 1957 gennem en række gribende skæbner.

Er du stadig i tvivl om, hvorvidt noveller er noget for dig, så læs nogle af vores mange anmeldelser til dette tema, og du vil ikke være i tvivl.

Det usagte
Beth Høst, der har anmeldt Hemingways samlede noveller, skriver: ” Bogen er en litterær oplevelse, og den viser én, hvordan Hemingway med et minimum af virkemidler og med få streger kunne skitsere en figur og en hændelse for sin læser. Så stærkt, at man aldrig glemte det. Jeg taler af erfaring.” Maria Guldager, der anmelder Julian Barnes novellesamling, Puls skriver bl.a. om denne: ”Barnes besidder en menneskelig indsigt, som man må misunde – særligt når han på sin elegante, men uprætentiøse, facon formidler denne indsigt gennem sin litteratur”. Pernille Lisborg skriver om Gyrðir Elíassons noveller: "Mellem træerne består af 47 korte noveller. Sproget er virkeligt smukt, ordknapt og meget præcist. Det er en nydelse at læse. Novellerne foregår på Island; der er gletschere, tun og fjelde og fjorde. Naturen optræder som baggrund i mange af novellerne, og den er, som den er på Island, storslået, smuk, men også af og til uhyggelig og urovækkende. Der foregår mange ting mellem træerne.”

Mellem træerne eller mellem linierne, det er bl.a. en af novellens største forcer, det usagte – for på så lidt plads som en forfatter har at gøre med i en novelle, er der meget, der må undlades, men det er ofte det der er af størst betydning. Nogle sammenligner også noveller med isbjerge, det er kun de øverste 10% der er synlig – resten er under overfladen. En af novellens mestre, Hemingway, er især kendt for denne antydningens kunst, og hans særlige teknik kaldes da også isbjergteknikken eller ’less is more’, en teknik som også Raymond Carver senere videreførte.
Netop om Raymond Carver, der som Hemingway også regnes som en af de helt store novelleforfattere, bringer vi i dette tema en klassikerguide, hvor du kan læse meget mere om forfatterskabet. Dertil har vi også en anmeldelse af Carvers novellesamling Begyndere.
For at brede temaet yderligere ud og give dig endnu flere eksempler på de mange fantastiske og velskrevne novellesamlinger har vi lavet tre ekstra boglister, hhv. med Klassiske danske noveller, Klassiske udenlandske noveller og Nye udenlandske noveller.

Sammen med selve temaets noveller finder du tilsammen et bredt og inspirerende udvalg af noveller fra alle lande, til alle tider og om alle mulige emner – der er noget for enhver smag.

Vi håber med dette tema at have inspireret dig til at dykke ned i de mange fantastiske novellesamlinger og dermed til at opleve en helt ny verden!

Med andre ord, noveller er alle tiders! Så kom bare i gang…

BilagStørrelse
plakat_litteratursiden_alletiders_noveller.pdf1.75 MB
liste_litteratursiden_alletiders_noveller.pdf797.51 kB
powerpoint_litteratursiden_alletiders_noveller.ppt4.95 MB
5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 5 (1 vote)