Punkt 22

Oprettet: 21.08.2014 - 12:22

Bog: "Punkt 22" af Joseph Heller

Joseph Heller. http://matrix.msu.edu/cls/viewcelebrity?first=Joseph&last=Heller

Farceagtig roman fra en amerikansk flyvebase i Italien under den anden verdenskrig.

Forfatter: 
Joseph Heller
Udgivet: 
1978
Forlag: 
[Gyldendal]
Sidetal: 
393
Lån bogen - Køb bogen

Vi diskuterer bogen i oktober måned.

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

 • Ann Luther Torp

  tor, 25/09/2014 - 13:53

  Kære Anne-Lise

  Man er altid velkommen til at tage forskud på glæderne her i Klassikerklubben - og godt at dit gensyn med Punkt 22 blev glædeligt :-)
  Jeg kan i øvrigt rigtig godt lide din måde at beskrive bogens store spændvidde ml. det fjollede og det dybt seriøse.

 • anne45lise

  ons, 24/09/2014 - 21:15

  Jeg tyvstartede og er netop blevet færdig med "Punkt 22". Da jeg første gang læste den for adskillige årtier siden, var jeg begejstret. Nu ved genlæsningen er jeg endnu mere begejstret. Det er en enestående bog. Under chokoladeovertrækket af bizar humor og absurditeter finder man al Egyptens bomuld (med frø). Der er noget at tygge på, for det er jo ikke tant og fjas altsammen. Det er også blodig alvor. Egentlig forekommer alvoren mig sat dybere i relief af komikken, som af og til bliver til Marx Brothers på tryk.

  Personskildringerne er vidunderlige. De går jo rundt her allesammen disse mennesker, men i krigstid træder deres personligheder og individualitet meget tydeligere frem. Bogen har ikke kun ét højdepunkt; der er nærmest et for hvert kapitel. Og hvert afsnit gemmer på små perler i retning af, at Nately "ikke hadede sine forældre uagtet de havde været meget gode mod ham".

  Jo, "Punkt 22" har bestemt været en genlæsning værd. I høj grad. Hvad synes I andre Klassikerklubmedlemmer om Yossarian, Huble's kat med nævekampene, Orr og al deres væsen?  For ikke at tale om Milo Minderbinder.

  mvh
  anne-lise

 • Ann Luther Torp

  man, 22/09/2014 - 14:09

  Joseph Hellers antikrigs-roman fra 1961 er fyldt med satire og vanvid. Den handler om amerikanske soldater, der er udstationerede på en flyvebase i Italien under 2. verdenskrig. Romanens hovedperson hedder John Yossarian. Hans fokus er at overleve krigen, og han gør brug af forskellige strategier, såsom at simulere sygdom og på forskellige måder udskyde farlige missioner. Og så prøver han – og hans soldaterkammerater – at bedøve deres sanser med druk og sex.

  Punkt 22 var Hellers debutroman og titlen er blevet et udtryk synonymt med en umulig situation.
  I romanen refererer udtrykket bl.a. til den omstændighed, at en pilot, der beder om en vurdering af sin mentale sundhed (og håber at blive bedømt til at være for uligevægtig til fortsat at flyve farlige missioner) netop demonstrerer sin egen mentale sundhed ved overhovedet at bede om at blive vurderet.
  Så derfor: Hvis man giver udtryk for, at man er bekymret for sin egen sikkerhed i en krig, så er man mentalt ligevægtig – og skal derfor fortsat kæmpe i krigen.

  God læselyst med Punkt 22 :-)