Arbejdsprocessen i at udfærdige et manuskript, og vejen til et forlag. Del 3

Oprettet: 13.04.2016 - 22:30
image nano poet
I del 1 og 2 fortalte jeg om en udgivelsesproces, der gav mig en mulighed for at kalde mig forfatter. Nu gælder det at få etableret forfatterskabet, og få adgang til medierne.

Da jeg havde fået et par anmeldelser på Nano poet mente forlaget at der var grobund for en ny bog. De spurgte om jeg havde gjort mig tanker om en fortsættelse af Nano poet, eller om jeg havde idéer til andre samlinger. Jeg havde på det tidspunkt allerede idéen om Nano poet interakt, en udvidelse af kommunikationsuniverset jeg skrev om i Nano poet. Der var også andre projekter jeg syslede med, men som igen blev lagt på hylden. Imens tog manuskriptet hurtigt form. Jeg havde rigeligt med materiale, der på en eller anden måde kunne gå ind under emnet.

Jeg arbejdede på flere romantitler ved siden af og andre digtsamlinger, som jeg vil tale om i sidste del. Her vil jeg afrunde artikelrækken med at komme ind på muligheder for alternative udgivelser. Også hvordan forfatteren kan få hjælp og vejledning til det fremtidige forfatterskab.

Men for at komme tilbage gjorde jeg bogen færdig og sendte 1. udkast til forlaget, flere af digtene lagde jeg ud til test på fyldepennen.dk. nogle af dem fik så god en tilbagemelding, at jeg var sikker på at jeg havde ramt rigtigt. Det er også nogle af dem der er mest læst, ud over mine Jack the Ripper gyserdigte (det er uden sammenligning de mest læste).

Der gik lang tid, der gik meget lang tid før jeg hørte fra Forlaget Helle, i den tid arbejdede jeg på nye titler og digte. Jeg fik skrevet en der hed På lykkehjul og Stejle, om livsstil og konsekvenser, som jeg sendte til et andet forlag. Men efter nogen tid, meldte de tilbage at det ikke blev til noget, fordi der ikke var sammenhæng nok i opsætningen. Jeg fik lov til at prøve igen, men det blev ikke til noget.

Min roman havde jeg til gengæld lidt mere held med, fik nogle gode tilbagemeldinger om hvad der kunne sørge for at den blev udgivet. Redaktøren skrev at jeg lavede den fejl som alle nye forfattere gør, for meget fortælling og for lidt tale. Eller som han skrev, for meget dig og for lidt dine hovedpersoner. Han rådede mig til at gå alle sætninger igennem, og ændre dem der kunne omdannes til tale. Jeg skulle også tænke over om der var elementer som kunne undværes eller omformuleres. Jeg havde under processen undersøgt, om der var andre forlag som udgav den genre jeg skriver i Dark Fantasy, men det er begrænset. Jeg skrev så til nogle forlag der kunne være mulige og spurgte til om de kunne være interesserede. De synes jeg skulle vende tilbage når jeg var helt klar med manuskriptet, da de syntes at idéen lød interessant nok til at de ville prøve.

I samme periode fik jeg inspiration fra virkeligheden, med fænomenet migration. Det fik mig til at starte en samling der skulle omhandle en flygtning, og de tanker han gør sig mens han rejser fra sit hjemland og til tryggere himmelstrøg. Men her støder han på ganske anderledes problemer, bare det at blive accepteret i bybilledet. Den samling er jeg først nu ved at være færdig med, og har et par idéer til hvordan den skal præsenteres. Kunne tænkes at jeg sætter mig selv på som ghostwriter…

Efter flere måneder vendte forlaget Helle tilbage og meddelte at de ikke havde råd til at udgive bogen. Det var ikke manuskriptet der var noget galt med, men ren økonomi. Forlaget var også i gang med en omfattende omstrukturering, og var ved at udgive et tidsskrift, som skulle give ikke-udgivne forfattere en mulighed. Tidsskriftet hedder Hagla, og skal udkomme et par gange om året, har vi fået fortalt. Dansk Forfatterforening inviterede alle forfattere til at høre om de nye tidsskrifter som i den forløbne tid er dukket op. Og på den måde fik jeg ansigt på redaktøren, der havde udgivet min første bog. Vi fik nogle gode diskussioner under arrangementet, og jeg fik et indblik i hvad de havde i tankerne omkring deres omlægning, og nye tiltag.

Der gik lidt tid, så fik jeg en mail om at forlaget kunne tænke sig at udgive Nano poet interakt som e-bog. Jeg skrev at jeg lige vil prøve bogen hos et andet forlag, eftersom de jo i første omgang havde sagt nej. Men efter at have fået afslag til at få bogen ud som fysisk medie hos et konkurrerende forlag, valgte jeg at sige ja til at Forlaget Helle kunne udgive digtsamlingen som e-bog. Jeg fik så samtidig at vide at både Nano poet og Nano poet interakt vil gå videre efter at kontrakten på Nano poet er udløbet, begge som e-bøger. Kontrakten lød for Nano poet på både en fysisk bog og en e-bog.

Nu har vi så været igennem korrekturen, hvor forlaget skal udarbejde en bogblok, der har vi aftalt at lave opsætningen så der i nær fremtid også kan laves en fysisk bog ud af manuskriptet. Jeg har korresponderet frem og tilbage med forlaget for at få sat det korrekte præg på forsiden. Jeg var ikke tilfreds med 1. udkast, men nu ser det meget bedre ud. I kontrakten står der så at jeg ikke må have mine digte andre steder henne end hos Forlaget. Så jeg skal ud og pille dem fra, på for eksempel fyldepennen.dk, og de andre sociale medier hvor jeg er repræsenteret. Jeg kan så ikke gøre noget ved at et af digtene er blevet udgivet i et tidsskrift, men det giver jo så bare omtale af bogen. Jeg vil bruge de kommentarer jeg har fået af digtene til at promovere Nano poet interakt, det vil jeg fortælle om i sidste del, og som sagt også komme dybere ind på fremtiden for forfatterskabet.

Jeg er blevet bedt om at komme med lidt udtalelser til pressemeddelelsen, forlaget havde et par spørgsmål jeg skulle tænke over, såsom:

Hvad fik dig til at skrive den?
Hvad er den røde tråd?
Hvordan fortsætter den Nano poet?

Det blev til denne lille indføring:

Angående digtsamlingen Nano poet interakt

 

Det var en skelsættende begivenhed for mig som forfatter den dag, Forlaget Helle udgav min første digtsamling Nano poet. En samling der reflekterer over den teknologiske udvikling, frem til internettet og de sociale medier. Jeg ønskede at belyse moderne kommunikation kontra identiteten, og hvordan vi forholder os til sproget på de nye kommunikationsveje.

Nano poet var en samling af meget gamle digte og nye, som alle på en eller anden måde havde omdrejningspunktet identiteten og den måde vi taler til hinanden på i dag. Og den idé skrev jeg videre på i en række digte, som samtidig rakte længere ud end selve emnet. Da så Forlaget Helle spurgte om jeg havde en ny bog i støbeskeen, sagde jeg selvfølgelig ja.

Det logiske var jo at fortsætte linjen fra den forrige digtsamling. Jeg fandt ved gennemlæsning af det nye materiale, at den samlingen skulle handle om interaktionen der foregår mellem mennesker. Det være sig på facebook, i samtaler, mail-korrespondance eller over mobilen. Under bearbejdningen kom der så mange forskellige aspekter frem, at bogen voksede og gav mange afspejlinger på den måde vi mennesker interagerer med hinanden og omgivelserne på, på godt og ondt.

Den skal lige kortes ned, men jeg har en formodning om at vi er ved at nå målet for den nye udgivelse. Har en boghandler der godt vil hjælpe med promoveringen af min bog. Skal også forbi andre boghandlere ligesom sidste gang.

Som tidligere omtalt har jeg tænkt mig at afrunde denne lille artikelrække, med at fortælle om alternative udgivelsesformer, og en uddybning af fremtiden for et forfatterskab.