Vikingerne kommer

Oprettet: 25.03.2012 - 15:18

Englænderne oplever i disse år en  ny invasion fra øst - nu hedder vikingerne Jussi Adler-Olsen, Karin Fossum, Stieg Larsson, Jo Nesbø ...

Årets krimimesse er gået ind i sin sidste time. På Vesthallens scene fortæller Gretelise Holm om sin seneste bog, der ikke er en Karin Sommer-krimi, men en slags interaktiv krimi. Folk vandrer rundt mellem boderne og køber messetilbud.

Et af messens store temaer har været den skandinaviske krimi. Den er blevet dækket af en paneldebat med deltagelse af kendte krimimessenavne som Nils Forsberg (Norge), Bo Tao Michaëlis (Danmark) og et nyt navn, Barry Farshaw (England). Jacob Stougaard fortalte om den skandinaviske krimiinvasion i England, og endelig et interview med Barry Farshaw - himself.

Sidstnævnte er engelsk krimiekspert, og en hurtig søgning afslører at han har mange bøger om emnet på samvittigheden. Senest 'Death in a Cold Climate', der behandler den skandinaviske krimi. Han har interviewet talrige kriminalforfattere i disse vore kolde, tågede og melankolske lande. Det var selvfølgelig Mankell og Wallander der satte ham på sporet.

Hvad er det der gør at den skandinaviske krimi går rent ind hos englænderne? I den grad at den formentlig har opnået kultstatus, som vi også oplevede det i Tyskland for nogle år siden.

Efter hans mening er det fordi vor samfundsstruktur og kultur ligner hinanden en del. De engelske læsere bliver via krimier fra vore lande gjort opmærksom på sider af vore samfund, som de ikke kendte, og de bliver klar over at vi ikke er så meget anderledes end dem.

De kan nok bedre identificere sig, end hvis det drejede sig om en Middelhavskrimi-bølge, uanset kvaliteten. Og englænderne er så heldige at kun de bedste bliver oversat, dét er også en fordel.

Norske og svenske krimiforfattere var rigt repræsenteret på messen, på Krimimessen 2013 ser jeg gerne Arnaldur Indriðason, men ifølge Farshaw har Finland et problem, Matti Yrjänä Joensuu døde for et par måneder siden, og han har tilsyneladende ikke nogen arvtagere.

Jeg nåede ikke rundt til alle de skandinaviske forfatterinterviews, men rent statistisk kan jeg nok antyde, at temaet "traumatisk barndom = enspænder og ikke helt normal opførsel som voksen" er et gennemgående tema. Temmelig forudsigeligt for den samfundskritiske skandinaviske krimi.

Faktisk følte Barry Farshaw at han gentog sig selv i sine noter, når han spurgte forfatterne: Hvem er din største inspiration? Svar: Sjöwall og Wahlöö. Hvem ellers?

På messedeltagernes vegne siger jeg tak til Horsens Bibliotek, dets personale og alle de andre, der igen har sørget for formidable krimioplevelser og dejligt vejr. Vi ses i 2013!