Big Brother

Oprettet: 03.05.2014 - 15:03
Lars Ulrik Thomsen

Hvordan er det med ytringsfriheden i Danmark? Er den mere en bare en formalitet?

 

Det danske samfund har undergået store forandringer de seneste årtier. En af dem er mediebiledet, som for en stor del bestemmer og former vores opfattelser. Som meget andet i nutiden er det monopoliseret, så nogle ganske få nyhedsbureauer styrer hvad vi må mene.

Man kan forholdsvis let konstatere at det er sådan ved at sammenligne danske avisers netforsider med tyske, engelske eller amerikanske. Det er den samme prioritering af stoffet, de samme nyheder.

Det kommer tydeligt til udtryk under konflikten i Ukraine, hvor skillelinjen er de gode og de onde. Gæt selv hvem der hører til hvem?

Man kan se det på TV-programmerne, hvor f.eks. Deadline inviterer de samme mennesker på skift og altid med en akademisk baggrund til at udtale sig om alt muligt.

Man kan også se de på forlagenes valg af udgivelser. Det er i sidste ende et spørgsmål om tallene på bundlinjen. Hvad sælger?

Sådan er vores nyhedsmedier og forlag i den grad præget af varesamfundet, at de færreste er forundrede over at det er sådan. Men det betyder at en stor gruppe mennesker er holdt ude af samfundsdebatten, dem vi normalt regner til arbejderklassen og beslægtede lag.

Hvis nogle så vover at anfægte det rigtige i denne form for nyhedsformidling, bliver de pænt mindet om at deres mening ikke hører hjemme i denne eller hin sammenhæng.

Nå, ja.

Der er jo det med grundloven. Vi kæmper for ytringsfrihed i Irak og Afghanistan, men i Danmark ta´r man det med knusende og ophøjet ro, at grundloven krænkes hver eneste dag, hvert eneste minut.