Når alt er krimi, bliver litteraturen glemt

Oprettet: 09.04.2011 - 10:57

På tirsdag afsløres modtageren af Nordisk Råds Litteraturpris, og vi har jo to forfattere med i opløbet nemlig Harald Voetmann og Josefine Klougart. Der har været en del polemik om netop de nomineringer, men er det bare mig, eller er det lidt snyd, at Beate Grimsrud - uanset hvor dygtig - er dobbelt-nomineret? :o)

I dagens udgave af Kristeligt Dagblad slår Lars Handesten på tromme for prisen, som er med til at "promovere litteratur af høj sproglig og kunstnerisk karat". Og Gud ske tak og lov, får jeg lyst til at sige på denne solbeslåede weekend, når det meste af Litteratursiden er på krimi.

Intet ondt om arrangementet i Horsens, men jeg kan ikke lade være med at undre mig: hvor meget eksponering er det lige, at Krimimessen behøver, udover hvad den får i forvejen? Selv har jeg takket nej et par gange til føtex, der også forsøger at lokke mig i fængsel (jeg sagde ikke “i fordærv”, men jeg tænker det). De sidste par måneder – måske længere – har der været krimi på forsiden her på sitet både øverst, nederst og til højre.

Netop denne weekend er det ok acceptabelt, at fem af syv historier samt to af tre feeds på litteratursiden.dk handler om krimi, men det er desværre ikke enestående. Og jeg gider ikke vide, hvad Sara Blædel har på sit natbord – eller i skufferne for den sags skyld. Jeg gider ikke tage stilling til “Nye rædsler fra Egholm” som anmelder Jens Andersen udtrykte sig i en note for ikke så længe siden i Berlingske.

Alt for ofte forekommer det mig, at litteratursiden.dk, som jeg ellers gerne omtaler og gerne tænker godt om, burde overveje navneskifte til Krimi-siden. For nu at afslutte pænt: det er rart, at der trods alt er et sendebud på Nordkraft - til Ordkraft.

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

 • David Mørck

  man, 18/04/2016 - 07:34

  I betragtning af emnet finder jeg de relevant at henlede opmærksomheden på mit blogindlæg: Er sproget irrelevant i krimier!

  Venligst,

  David Mørck

 • Kaj Hansen

  tir, 12/04/2011 - 15:13

  Tak for den debat, der p. t. er om krimier. Jeg er ikke selv til krimier, så jeg er igen ude med riven, uden at have læst på lektien. Hvis "Rosens Navn" er en krimi, og det er den jo, hvis man spørger på biblioteket, så er det rigtigt, at der er store forskelle med hensyn til den litterære kvalitet af  krimier. Jeg hører ofte folk sige: "Jeg læser ikke skønlitteratur. Ja, så skulle det da lige være en god krimi." En sådan bemærkning, mener jeg er tankevækkende, og jeg tror ikke, at folk, der kommer med en sådan bemærkning, lige tænker på "Rosens navn". Min pointe er, at interessen for krimier vel mest går på trangen til at læse noget spændende, som så selvfølgelig skal være velskrevet, men som ikke absolut behøver at have litterær værdi.

  Kaj hansen.

 • Marit Haugaard

  man, 11/04/2011 - 21:25

  Krimisiden er noget helt andet og helt sin egen.

  Litteratursiden tager pulsen på litteraturen i Danmark, og lige i denne weekend stod den på krimi takket være Krimimessen og Litteratursidens aktive deltagelse i denne. 

  Men - en stor roman, Frihed af Jonathan Franzen, var også på forsiden - et meget bevidst valg fra Redaktionens side.

  Og ja, der er mange krimier på Litteratursidens forside, der netop afspejler udgivelserne. Og en krimi kan i den grad være velskrevet, se bare på Hændelser ved vand af Nordisk Råds prismodtager Kerstin Ekman og Rosens navn af Umberto Eco for at nævne et par stykker. For slet ikke at snakke om J. L. Borges.

  Skæg for sig og snot for sig: Nogle krimier er velskrevne og værd at læse  - andre er det rene skodlæsning.

  I al almindelighed er nogle romaner velskrevne og værd at læse  - andre er det rene skodlæsning.

  Som Susanne Staun sagde i et interview med Information i anledning af Krimimessen, er der for mange der tror de kan spinde guld på krimier, tilsyneladende hvis man er mand/kone, bror/bror, bror/søster, kolleger - you name it - for slet ikke at tale om at man er kendt på en eller anden måde.

  Og jo mere blod, vold, sadisme man kan stille op med, jo bedre - tror man.

  Men nej, cherie - ikke her. Karin Slaughter, Kepler, søskendeparret Hammer - nej tak. Selv nej tak til velskivende norske Jo Nesbø, han er alligevel for brutal.

  Men jeg så gerne at Krimimessen og Ordkraft koordinerer, så man ikke fremover skal vælge, men kan få begge dele :-D.

 • JanHanPetersen (ikke efterprøvet)

  man, 11/04/2011 - 22:03

  Kære Marit, jeg kan sagtens bevæge mig ud i et slag namedropping, men det var ikke intentionen med mit blog-indlæg. Læs evt. mit svar på Lise Vandborgs kommentar.

  Naturligvis er der stor forskel på kvaliteten i al slags litteratur, i al slags kunst, i alle udsagn både skrevne, talte og tænkte - og så er der jo også ærgerlige begreber som "smag" og "behag" at tage hensyn til. Men det er rart at få bekræftet, at redaktionen faktisk træffer helt bevidste valg, hvis nogen skulle have været i tvivl.

  Alt godt og skidt om Krimimessen havde optimalt set været samlet på en "Temaside" med blot en henvisning fra forsiden.

  Jeg ved ikke, hvad Ruddi har gang i, men jeg tror, han prøver at pege på flere spøjse ting ved den måde, systemet her på siden er opbygget :o) I øvrigt deler jeg nogle af hans synspunkter, men det vil nok ikke overraske nogen.

   

 • Christina Poulsen

  tir, 12/04/2011 - 15:37

  Hej begge to,

  Jeg bliver lidt forarget over jeres (fordomsfulde) kommentarer ang krimier. Efter min mening er det utroligt selvhøjtideligt at bedømme krimier generelt som "ikke rigtig litteratur" eller "skodlæsning". Alle bøger og genre har vel sine fans og andre der ikke bryder sig om dem.

  Man kan vel heller ikke bare generalisere og sige at alle dem der spiller skak er total ensomme kedelige nørder med strikket vest og briller, bare fordi man ikke selv synes spillet er særlig spændende.

  Nogle kan lide skak og andre kan lide skateboard - nogle kan lide stægt flæsk med persillesovs og andre kan lide sushi og nogle kan lide krimier, mens andre vil have højfilosofiske digtsamlinger. Der skal vel være plads til det hele så der er noget for enhver smag.

  Hvis I havde været forfattere ville jeg have været fristet til at tro at "rønnebærrene var sure" pga andres succes.

  Hilsen
  Christina

   

 • JanHanPetersen (ikke efterprøvet)

  tir, 12/04/2011 - 16:02

  Åh jeg bryder mig sjældent om at forarge indirekte, slet ikke når der ligefrem bliver reageret så direkte. Jeg kunne vælge at ignorere kommentaren, men det er jeg ikke typen på.

  Jeg kan godt lide krimi: Dennis Lehane, Michael Connelly, Umberto, Le Carre, Jussi (jo jo), Brown - med flere (tilføjer jeg lige for ikke at støde nogen). KRIMI skal bare ikke fylde hele siden, og det er så heller ikke tilfældet længere.

  Jeg elsker sushi - og flæsk m/ persillesovs, jeg har briller og spiller skak, er til tider ensom, til andre tider lykkelig. Men hvad har det med sagen med at gøre? Inden man stempler andre som selvhøjtidelige, bør man læse kommentarerne ordentligt igennem.

  Roger? Over and out.

 • Lise Vandborg -...

  søn, 10/04/2011 - 23:17

  Først en tak for at du gerne omtaler og tænker godt om Litteratursiden.

  Det er dog ikke korrekt, at ”De sidste par måneder – måske længere – har der været krimi på forsiden her på sitet både øverst, nederst og til højre.” Vores krimitema, som du sikkert især tænker på, blev publiceret primo april, og vores temaredaktør skrev i sidste uge et par blogs om krimigenren. I anledning af krimimessen valgte vi i fredags at centrere de fleste af forsidehistorierne om krimier, bl.a.  de to interviews med krimiforfatterne Blædel og Grue om deres yndlingslæsning.

  Vi er naturligvis åbne overfor en dialog om sitets redaktionelle profil, bl.a. i forhold til vægtningen af den populære litteratur og den smalle litteratur. I redaktionen har vi løbende en dialog om en eventuel skærpelse af sitets profil, og vi forsøger faktisk gennem de mange redaktionelle anbefalinger af aktuelle bøger at prioritere flere bøger af høj litterær kvalitet frem for især udenlandske krimiserier.

  Jeg mener vi kommer godt omkring hele det litterære felt. Modsat de fleste andre medier har vi bragt såvel en foromtale af – og en reportage fra - litteraturfestivalen Ordkraft i Aalborg. Desuden publicerede vi f.eks. i fredags på udgivelsesdagen for den danske oversættelse af store amerikanske samtidsroman Frihed en anbefaling af bogen, ligesom vi vil have en anbefaling af den nye roman af Helle Helle på udgivelsesdagen, på fredag.

  Jeg kan glæde dig med at vi allerede i morgen mandag sætter en række nye historier på forsiden af Litteratursiden, så krimien igen bare bliver en ud af mange genrer vi omtaler på sitet.

 • JanHanPetersen (ikke efterprøvet)

  man, 11/04/2011 - 11:02

  Tak for respons.

  Formuleringen med "både og" er naturligvis en stramning fra min side. Ja, jeg tænker virkelig godt om Litteratursiden, selvom der også rent publiceringsmæssigt - altså for brugerne - let kunne stilles nogle spørgsmål. Tillader systemet ikke, at den dobbeltudgivelse under Seneste kommentarer bliver fjernet for eksempel?

  Siden er bestemt en kilde til stor inspiration, når man bevæger sig ind i læseklubber, anbefalinger, lister og så videre, men lur mig, om ikke der mindst er en eller to krimirelaterede historier på forsiden det meste af tiden.

  Da I naturligvis er åbne for dialog  - både ekstern og intern - er her et par velmente råd fra min side af skærmen:

  1. Vær så altfavnende som muligt på forsiden - det er litteratur generelt, siden skal præsentere - også udenlandsk krimi for den sags skyld (og lyrik!?)
  2. Undgå så vidt muligt dobbelt-eksponering (som artikel med forfatter, anbefaling og forfatter-blog på samme tid). Hvorfor ikke bare linke under den ene af historierne?

  Det er nogle af de ting, jeg har bemærket, som mere eller mindre trofast bruger. Desværre (måske nærmere heldigvis for mit eget vedkommende) kan jeg ikke bakke mine synspunkter op med decideret statistik.

 • Lise Vandborg -...

  tir, 12/04/2011 - 08:46

  Tak for gode råd. Jeg tager dem med til dialogen i redaktionen om sitets redaktionelle profil.