Christian Dorph

Oprettet: 01.08.2002 - 11:53

Digterportræt: Christian Dorph: Popcorn

Indlagt cd med digte indtalt af Christian Dorph med musik af Peter Vuust.
Lindhardt og Ringhof, 2000

Bogens motto:
nåja hvad så? skulle man gå med en and efter sig lige ud i søen bare fordi man ikke ser and uvej skulle man indånde de 6512 flamingokugler dær og så se sjælen komme op som popcorn du, skulle man eller hyle som et spædbarn for enden af et strå? osv

Pressen skrev:
En begejstret Niels Lyngsø skriver i Politiken BØGER 27-5-2000: "Bogen sprutter af sproglig energi, og man labber den grådigt i sig. For der er en herligt skæv fremdrift i digtene, de snubler af sted i pludselige, associative ryk og sidespring, i indfald, forskydninger og fortrængninger."..."Alt i alt må man sige at Højholt/Beckett -inspirationen er så tydelig og gennemgribende i "Popcorn" at bogen nærmer sig en - ganske vist meget dygtigt udført - litterær pastiche."..."Og Dorph er med "Popcorn" ikke bare på togt i traditionens pulterkammer; han har savet en hel sektion fri, støvet den af og taget den med ind i nutidens stuer."

Erik Skyum Nielsen citerer et digt fra samlingen og skriver i Information den 08.06.2000:
"Er det et godt digt? Næh, det er en tilfældig daglig-sproglig fortælling, behørigt fortættet, javel, men uden dén intensitet og musikalitet, som forbilledet Højholt besidder."
Anmeldelsen slutter: "Problemet med Christian Dorphs nye bog er da også netop, at pædagogik og deceniums-fikseret litteraturpolitik aldrig kan erstatte genuin kunstnerisk skaben."

Men så blev anmelderne "anmeldt", da Christian Dorph selv tager til genmæle og forfatteren Peter Laugesen kommer på banen:

Christian Dorph svarer i en artikel i Information den 16.06.2000 på Skyum Nielsens anmeldelse, selvom han indledningsvis betragter det som halsløs gerning. Han vedstår sine referencer til Højholt, som han ikke har lagt skjul på men:
"...min bog er sgu da et helt andet poetisk rum, en helt anden stemme og et helt andet temperament, som får krop osv.gennem de specielle kærlighedsdigte, socialrealistiske fiktioner og politisk/satiriske indfald m.m. som ikke har en fløjtende fis at gøre med 60erne og Per Højholt."

Peter Laugesen følger op i Information den 19.06.2000. I artiklens indledning gives et historisk overblik over anmeldere fra Hans Brix, Tom Kristensen og Jens Kruuse til scenen i dag:
"Som det er nu, har Skyum og Bukdahl delt feltet imellem sig. Det er de samme bøger, de skriver om, med Lyngsø på sidelinjen som en slags akademisk sandhedsvidne , og de er absolut uenige om stort set alt. Nu her sidst Christian Dorph. Det er den åbentbart meget tydelige Højholt, de ser forskelligt på i Dorphs version."..."Jeg tror i virkeligheden nok, jeg er temmelig enig med Skyum i hans vurderinger, men det er uforståeligt for mig, hvordan han kan se en dyrkelse af en "tresser-avantgarde", hvis egentlige indsatser stort set er forblevet ukendte i den litterære offentlighed , såfremt en sådan findes. Endda Højholts mesterværker "Show" og "Min hånd 66" har været ude af cirkulation et stykke tid, og det er vel ikke så dårligt, at de nu bliver hentet ind fra bænken igen."

Min stemme stiger op
fra halsen og i lungerne
og lige pludselig har jeg
munden fuld af popcorn
jeg tygger og synker
men der popper stadig
flere op i munden og
flere endnu jeg kan
mærke de små smæld lige
bag drøbelen og jeg
gnasker og gumler og
synker og knaser sådan
kan det altså også være
tænker jeg det bliver
en god dag tænker jeg
videre det bliver en af
de dage som man gerne vil tænke tilbage på og så
er solen oppe over træerne

0
Din bedømmelse: Ingen