Ydmygelsen af Philip Roth

Oprettet: 02.07.2012 - 11:36

Bog: "Ydmygelsen" af Philip Roth

Bogens forside

Den tidligere så feterede skuespiller Simon Axler, har mistet sit talent og selvsikkerhed - I en alder af næsten 70 er han sunket ned i et gevaldigt dødvande, hvor selvmordet synes den eneste udvej.

Forfatter: 
Philip Roth
Oversætter: 
Simon Fruelund
Udgivet: 
2012
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
140
Lån bogen - Køb bogen

Først mister Simon Axler sin status som feteret stjerneskuespiller, siden ryger ægteskab, selvtillid og værdighed samme vej. Forfærdelig og fremragende roman om at miste sig selv.

Alting er slut for Simon Axler, hovedperson i denne lille, sørgeligt gode roman fra en af amerikansk litteraturs største nulevende forfattere.

Simon Axler var engang sin generations store karakterskuespiller. Han spillede på de store teatre - Shakespeare, Strindberg, Ibsen og Tjekhov. Midt i tyverne blev han betragtet som teatervidunderbarn, havde succes med alt, hvad han rørte ved og opnåede alt, hvad han ønskede sig. Men pludselig en dag har han mistet magien, og det bliver en lidelse for ham at optræde.

Axler kollapser på scenen midt i rollen som Macbeth, og derefter går det hele i stykker. Han kan ikke spise, han kan ikke sove, han kan ingenting. Hans kone kan ikke holde det ud og forlader ham, og hans eneste tanke er at begå selvmord. Han beder sin læge om at blive indlagt på et psykiatrisk hospital, hvor han opholder sig i seksogtyve dage. Dernæst er han hjemme i et år, stadig uden lyst til at arbejde og til at leve.

Men pludselig kommer en kvinde på besøg og vender op og ned på alting. Hun er datter af nogle af hans ungdoms venner, fyrre år gammel og har levet som lesbisk det meste af sit voksenliv. Simon Axler vågner op og føler sig lykkelig, maskulin og handlekraftig igen. Tretten måneder følger fyldt med erotik og lyst, men som læser ved man bare, at det vil ende skidt. Det indikerer titlen ligesom også. Og man tænker hele tiden på, om der dog ikke er nogen, der kan stoppe ham fra at sætte det sidste af sin værdighed over styr.

Beskrivelsen af Simon Axlers nedtur og totale ydmygelse er uhyggeligt god. Temaerne er maskulinitet, seksualitet, tab af prestige, renommé, håb og fremtid, og sproget i romanen er stramt og nøgternt.

’Ydmygelsen’ er virkelig velskrevet og absolut tankevækkende. Jeg har stadig store dele af Philip Roths forfatterskab til gode, men denne lille, skarpe roman har bestemt givet mig lyst til at kaste mig ud i flere romaner fra hans hånd.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.