Stoleleg af Arne Dahl

Oprettet: 10.10.2012 - 15:29

Bog: "Stoleleg" af Arne Dahl

Bogens forside

En plastikkirurg, der har ændret udseendet på terrorister, bliver fundet hængt i Belgien.

Forfatter: 
Arne Dahl
Oversætter: 
Anders Johansen
Udgivet: 
2012
Forlag: 
Modtryk
Sidetal: 
463
Lån bogen - Køb bogen

Anden del af Opcup-serien, der har lånt titler fra uskyldige børnelege, er en superspændende, aktuel og tankevækkende krimi. Helt så uskyldigt, som titlen antyder, er det naturligvis ikke.

”Hela havet stormar” er den svenske betegnelse for den børneleg, der på dansk hedder stoleleg. Det forklarer romanens dele, der har titler som havblik, brise, kuling, storm og orkan.

Opcup-gruppen, som er en hemmelig europæisk politigruppe, får færten af en seriemorder med brændende had til kommunister og en forkærlighed for fængselsøer, og som fjerner stolene under sine ofre én for én.

Men hvad er sammenhængen egentlig mellem mordet på en forsker, som arbejder med et genkendelsesprogram for plasticopererede terrorister, en gruppe fanger på en øde ø, mordet på en våbenhandler og rapporterne om drengen W, som er forsvundet?

Der er mange tråde at holde fast i, og der hoppes elegant frem og tilbage mellem flere elementer. Det er ikke en roman, der skal læses for langsomt, så risikerer man at miste overblikket.

Det, der gør Arne Dahl til en af Sveriges bedste krimiforfattere, er bl.a., at han mestrer et rigt persongalleri. Han formår at give dem alle plads i romanen - også til at udvikle sig. Balancen mellem politifolkenes private liv og opklaringen er fin. Netop det private giver personerne dybde.

Plottet er begavet, aktuelt og giver stof til eftertanke. ’Stoleleg’ er fyldt med fakta og giver læseren lyst til videre læsning. ’Stoleleg’ rummer, som Arne Dahls andre krimier, en lun og underspillet humor, så man nærmere klukker end skraldgriner. Lidt af samme humor kan man finde i Leif GW Perssons krimier.

Sproget er legende og billedskabende, hvilket jeg synes, dette citat fint illustrerer:

”Stilheden, mens de tænkte, fik hele kontorlandskabet til at knage lydeligt. At finde den lillebitte krog, som hele den groteske sag kunne hænges op på. Hjernevindingernes uendelige susen. Denne famlen i blinde. Og så, vel ikke ligefrem en pære, der tændes, men i hvert fald en lille flamme af forfængeligt håb. ”

Jeg kan varmt anbefale denne velskrevne og kloge krimi – send mere, tak!

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

  • Bettina Schnege...

    tor, 11/10/2012 - 13:30

    Jeg ved heller ikke selv noget værre end en bagsidetekst eller en anmeldelse, der gør læsningen af romanen overflødig - så jeg gør mig umage med ikke at afsløre for meget :-)

  • Marit

    ons, 10/10/2012 - 19:50

    Jeg er ved at læse "Stoleleg" lige nu og vidste ikke lige om jeg turde læse din anmeldelse - tænk om du afslørede noget, jeg ikke burde/ønskede at vide. Men nej, det gjorde du ikke, og tak for det. Du har ret, den skal læses i store bidder; jeg har desværre ikke haft så meget tid på det sidste, men NU får den hele armen - og jeg glæder mig. Hvor er han bare go'!

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.