Misterioso af Arne Dahl

Oprettet: 15.05.2002 - 08:00

Bog: "Misterioso" af Arne Dahl

Bogens forside

Kriminalroman - Tre hurtige mord på svenske erhvervsfolk ryster samfundet - I jagten på seriemorderen krakelerer den smukke facade og afslører en række uheldige sager med rødder i den russiske mafi

Forfatter: 
Arne Dahl
Oversætter: 
Anders Johansen
Udgivet: 
1999
Forlag: 
Modtryk
Sidetal: 
333
Lån bogen - Køb bogen

"Okay, I ved, hvad det handler om. Det er jer, som vi i mangel af bedre og i mangel af diverse andet har døbt A-gruppen. I sorterer direkte under Rigskriminalpolitiet, men I kommer til at arbejde ret tæt sammen med Stockholmpolitiet, selvfølgelig først og fremmest med deres kriminalfolk, som holder til lige henne om hjørnet. Forbrydelserne har jo, i hvert fald indtil nu, fundet sted her i Stockholm.

Nå, men hovedsagen er, at I uanset rang står over dem, I indhenter hjælp fra, hvad enten det er stockholmkollegerne eller Rigspolitiet. Denne sag har topprioritet, som de plejer at sige i tv-serierne. Eftersom I er håndplukket fra forskellige politikredse rundt om i landet, kender I næppe hinanden, så vi skulle måske starte med at præsentere os"

Hurra for den svenske krimitradition. Endnu engang bliver vi præsenteret for en fremragende krimi fra nabolandet, udgivet under pseudonymet Arne Dahl. Hvem der gemmer sig bag navnet vides endnu ikke, men det er en forfatter der kan sit kram.

Arne Dahl er i Sverige udråbt som arvtageren til Sjöwall og Wahlöö, og Misterioso er så sandelig også en samfundskritisk politiroman tilføjet et stænk af humor og satire. Vi føres langt omkring i det svenske samfund og hører om finanspolitik, indvandrerpolitik, russisk mafia, bøssemiljøer, rigmandsmiljøer, logebrødre mm.

Der er varslet 10 bøger i serien, 4 af bøgerne er udgivet på svensk, og den 5. er næsten klar til udgivelse. Lad os håbe, vi snart får dem på dansk.

Nogle fremtrædende svenske finansmænd myrdes i deres hjem på samme måde: 2 skud i hovedet, hverken tegn på vold eller indbrud, og alle spor slettet.

For at opklare mordene og stoppe den formodede seriemorder nedsætter Rigskriminalen en specialenhed kaldet A-gruppen. Gruppen består af 6 håndplukkede politifolk, heraf en kvinde og én med indvandrerbaggrund. Sammen forsøger de at finde ligheder og fælles berøringsflader for de myrdede, for på den måde at regne ud, hvem det næste offer bli'r. Det viser sig at være en meget svær opgave, så mordene fortsætter. Säpo, det svenske sikkerhedspoliti, er også med til at forsinke opklaringsarbejdet. Først da morderen glemmer en kugle og senere et kassettebånd på gerningsstedet, ledes A-gruppen på rette spor. På båndet er bla. en piratoptagelse af Misterioso, med Thelonius Monk.

Som læser kommer vi tæt på alle A-gruppens medlemmer med deres styrker, svagheder og private problemer, men bogens hovedperson er politimanden Paul Hjelm. Han er sidst i 40-erne, med rækkehus, to teenagebørn og et udbrændt ægteskab, der måske er på vej til opløsning. I starten af bogen er han tæt på en afskedigelse pga. sin håndtering af en gidselsag, men så udtages han til A-gruppen.

Modtryk, 2001. 333 sider

Relaterede links:
Læs mere om Arne Dahl og hans krimier på den svenske forlagsside

BogWeb - 15. maj 2002

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.