Solstorm af Åsa Larsson

Oprettet: 09.05.2004 - 08:00

Bog: "Solstorm" af Åsa Larsson

Bogens forside

Kriminalroman - Rebecca Martinsson er skattejurist i Stockholm, men da en barndomsveninde fra Kiruna ringer og beder om hendes hjælp, drager hun tilbage til barndomsbyen, hvor fortiden snart griber

Forfatter: 
Åsa Larsson
Udgivet: 
2004
Forlag: 
Århus : Modtryk
Sidetal: 
317
Lån bogen - Køb bogen

En spændende krimi om skattejuristen Rebecka Martinsson, der bliver kaldt til Kiruna for at være forsvarsadvokat for en barndomsveninde, som mistænkes for et mord. Paralleller til virkelighedens Nordsverige med dets religiøse fanatikere er ubehageligt tydelige.

I den prangende Krystalkirke i Kiruna bliver den religiøse leder Victor Strandgård fundet myrdet. Han er stukket ihjel, hænderne er skåret af, og øjnene stukket ud. Det ligner et rituelt mord. Og så er det faktisk anden gang, Victor Strandgård dør. Første gang var ved en trafikulykke. Siden da har han vundet en stor menighed for sig ved at kunne berette om denne dødsoplevelse. 

Rebecka Martinsson, som er advokat i skatteret, bliver morgenen efter mordet kaldt til Kiruna af barndomsveninden Sanne, søster til den myrdede. Hun ønsker, at Rebecka skal være hendes forsvarsadvokat.

Rebecka flyver til Kiruna og prøver at hjælpe veninden. Hun gør nu mere end det. Hun prøver at opklare mordet sideløbende med de lokale politifolk, den forfængelige viceanklager Carl von Post og den højgravide politibetjent Anna-Maria Mella.

Sanne anklages for mordet, da mordvåbenet bliver fundet i hendes lejlighed. Men der mangler nogle motiver. Rebeckas mistanke retter sig mod de magtfulde og velhavende præster, der har ladet Kristalkirken opføre.

Rebecka bliver dybt involveret i sagen og konfronteres uundgåeligt med sin fortid. Hun er temperamentsfuld og stædig og bringer sig selv i livsfare, da hun forsøger at afsløre hykleriet og dobbeltmoralen inden for den religiøse bevægelse.

Handlingen kan lyde noget fantastisk, men ikke desto mindre kunne man for nylig læse om et tilsvarende mord i Lapland inden for den fanatiske sekt Kristi Blod.

Åsa Larsson er debutant og endnu et skud på stammen blandt de mange fremragende svenske krimiforfattere. Hun kommer selv fra Kiruna, og miljøet i ”Solstorm” bærer præg af forfatterens kendskab til egnen. Hendes nuancerede beskrivelse af polarvinteren, kulden og nordlyset er så sanselig og isnende, at man får kuldegysninger.

Den sproglige tone er let og præcis. Læseren bliver straks suget ind i den spændende handling. Plottet virker, så der er ikke andet at sige end, at jeg allerede nu glæder mig til den næste bog af Åsa Larsson.

Oversat af Helene P. Sørensen. Modtryk, 2004. 317 sider. Kr 299,-
 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.

Artikel: Årets anmelderfavoritter

13.12.2016 - 13:52 - Barbara Rugholm Hessellund

2016 synger på sidste vers, og hvis jeg skulle forberede en nytårstale, skulle den tage udgangspunkt i årets litteratur. Hvilken bedre prisme kan man tænke sig?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i december

04.12.2016 - 00:54 - Marit

Jane Gardam, Håkan Nesser og Bob Dylan er december måneds højdespringere på min skala.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - november 2016

01.11.2016 - 19:06 - Marit

Igen en stor læsemåned, hvor vi kan glæde os til bl.a. Erling Jepsen, Thomas Rydahl, Josefine Klougart og Orhan Pamuk.