Ørn og engel af Juli Zeh

Oprettet: 01.09.2009 - 02:00

Bog: "Ørn og engel" af Juli Zeh

Bogens forside

Da karriereadvokaten Max' veninde begår selvmord, dropper Max jobbet og forsvinder i så meget kokain som han kan købe.

Forfatter: 
Juli Zeh
Oversætter: 
Aino Roscher
Udgivet: 
2003
Forlag: 
Samleren
Sidetal: 
353
Lån bogen - Køb bogen

En tour de force gennem frivillig fornedrelse og selvødelæggelse i nutidens Tyskland og Østrig.

Ubehag og afsky er nogle af de følelser, man kommer i kontakt med, når man læser denne prisbelønnede debutroman, der er en blanding af psykologisk roman og politisk thriller.

Disse følelser opstår i mødet med hovedpersonen Max, som vælger misbrug af kokain, efter at hans psykisk ustabile veninde Jessie har skudt sig selv.

Max er en ung succesfuld advokat, som beskæftiger sig med Balkan-området og EU’s udvidelse mod Østeuropa. Udadtil har han styr på tilværelsen på trods af sin noget ensomme opvækst på kostskole og en mor, som i ferierne skiftevis tvangsfodrede ham og anbragte ham på forskellige hjem for mennesker med spiseforstyrrelser. Mens han indadtil så småt er ved at gå i opløsning.

Lyspunktet i hans dagligdag på kostskolen var hans venner Shershah og Jessie. Shershah som han på én  gang både beundrede og hadede på grund af hans skønhed og overlegenhed, og Jessie med det skrøbelige sind, som kom fra en dybt kriminel familie med interesse og flair for narkotikasmugling.

Venner, som han mister kontakten til, da de som voksne vælger forskellige livsbaner - Shershah og Jessie kriminalitetens og Max juraens. Jessies familie bliver alligevel alle 3s skæbne.

Ti år senere mødes Max og Jessie igen og forenes i et venskabeligt afhængighedsforhold, der brat ender, da Jessie skyder sig selv. Max kommer ud i en dyb krise og opsøger derfor natradioværtinden Clara. Clara påtager sig at hjælpe Max ud af sin krise ved frivilligt at lægge krop og sind til hans destruktive, agressive adfærd og ved at lytte til hans livshistorie, hvor både fortid og nutid er viklet sammen.

Juli Zeh forstår virkelig at fange sine læsere med en historie, hvor intet er, hvad det giver sig ud for at være, hverken menneskene eller omstændighederne. En historie, hvor sandheden og bedraget er svære at skelne fra hinanden, ligesom rollen som offer og bøddel.

Hvis man får lyst til at læse mere af forfatterinden, så er hun for nylig udkommet med sin tredje roman på dansk: den filosofiske krimi ”Det sidste spørgsmål” om to fysikere og deres strid om fortolkningen af paralleluniversteorien.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.