New York trilogien af Paul Auster

Oprettet: 02.01.2004 - 09:00

Bog: "New York trilogien" af Paul Auster

Bogens forside

Romaner, der udgør en tematisk katalog med New York som baggrund.
Samlet udgave af: En by af glas; Genfærd; Det aflåste værelse

Forfatter: 
Paul Auster
Oversætter: 
Jan Bredsdorff
Udgivet: 
2002
Forlag: 
Per Kofod
Sidetal: 
422
Lån bogen - Køb bogen

Der er byen, og så er der menneskene, der befolker den, og de har navne, men hedder ikke altid det, de gør i virkeligheden. Eller også hedder de ikke rigtige navne, men er opkaldt efter farver.

"New York var et uudtømmeligt rum, en labyrint af endeløse skridt, og uanset hvor langt han gik, uanset hvor fortrolig han blev med sit kvarter og dets gader, havde han altid fornemmelsen af at fare vild. Ikke blot fare vild i byen, men også i sig selv ..."

Sådan står der i begyndelsen af ’By af glas’ – og det er præcis det disse tre små romaner er: storbyskildringer og  identitetsmysterier -  kriminalromaner i gængs forstand er de bestemt ikke, selvom de både rummer gåder og detektiver. De tre romaner danner, ifølge Paul Auster selv, et tematisk og følelsesmæssigt hele.

Der er byen, og så er der menneskene, der befolker den, og de har navne, men hedder ikke altid det, de gør i virkeligheden, eller også hedder de ikke rigtige navne, men er opkaldt efter farver – de er forfattere, detektiver, og de optræder i et sandt kinesisk æske-system: den ene skriver om den anden, som overvåger den tredje, som leder efter den fjerde, som læser i en bog af den første. Og de går rundt i byen, og nogle gange tegner selve vandringen et mønster, og det er mønsteret, der er meningen. Og de er ensomme, de er angste, de lever i en Kafka-lignende amerikansk virkelighed.

Trilogien er en hel verden af spejle. Hvad er refleksion og hvad er virkelighed?

Hovedpersonen i den første roman ’By af glas’ har drømme, som optræder som virkelighed i den tredje: ’Det aflåste værelse’. Der er skift af identiteter, dobbeltgængere, personer, der udgiver sig for andre, selv romanernes titler er miksede. ’En by af glas’ om en vanvittig mand, der låser sin søn inde i et værelse i årevis for at han skal tilegne sig et oprindeligt, guddommeligt sprog kunne lige så godt ha’ heddet ’Det aflåste værelse’. ’Genfærd’ om to mænd, der i årevis udspionerer hinanden kunne også hedde ’By af glas’, og ’Det aflåste værelse’ om en mand, der bliver stedfortræder for sin barndomsven, ville mere passende kunne hedde ’Genfærd’.

Og Austers detektiver, som ikke er rigtige detektiver, spionerer på andre menneskers liv så længe, at de begynder at miste sig selv og i stedet begynder at identificere sig med dem, de udspionerer. De er besatte af deres sager i en sådan grad, at det nærmer sig vanvidsgrænsen, og i virkeligheden er sagerne vel meningsløse?

Men der fortælles også konkrete historier om en virkelig tid og et virkeligt sted oven i legen med spejle og skabeloner og labyrinter og identiteter og tilfældigheder. Og det er spændende, det er letlæst, men det er også dybt og komplekst, det er humoristisk og tragisk indtil smertegrænsen, det er underholdende, men forudsætter, for at få det fulde udbytte, litteraturhistorisk, litteraturteoretisk, filosofisk og religiøs indsigt.

Austers stil er foruroligende og mystisk, medrivende og smittende – han er en forfatter åben for så mange fortolkninger; man er sig dog hele tiden bevidst, at der er én eneste fortolkning, som er den rigtige, men som alligevel ikke udelukker alle de andre!

Det rykker i én, når man læser Auster. Verden er ikke helt den samme, når man er færdig med hans bøger. Det er stor og uomgængelig litteratur og kan, som al verdensklasselitteratur, læses på flere planer – man kan være med, så langt man evner og gider!

På dansk ved Jan Bredsdorff. Per Kofod, 1998. 431 sider

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.