Natten til fjerde november af Karin Fossum

Oprettet: 17.08.2004 - 08:36

Bog: "Natten til fjerde november" af Karin Fossum

Bogens forside

Da den 17-årige Jonna forsvinder bliver hendes forældre sat i et frygteligt dilemma. Hvordan har de svigtet, hvad har de gjort galt, og vil de nogensinde se Jonna igen

Forfatter: 
Karin Fossum
Udgivet: 
2004
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
226
Lån bogen - Køb bogen

Da den 17-årige Jonna en aften forsvinder sporløst i den norske efterårståge, starter et mareridt for hendes forældre. Har datteren været udsat for en forbrydelse? Har hun taget sit eget liv?

Indtil den skæbnesvangre aften har Jon og Magnhild efter alt at dømme levet et roligt og helt almindeligt liv. Jon er revisor i byen, lidt tavs men vellidt af både kolleger og familie. Magnhild har efter datterens fødsel måttet opgive at arbejde på grund af tilbagevendende migræneanfald. Hun har til gengæld kastet alle sine ambitioner og sin store energi ind på at mand og datter skal have et hyggeligt og velfungerende hjem. Jonna er en dygtig og velfungerende pige, lidt indelukket og tavs over for forældrene, men ikke mere end at forældrene tolker det som helt almindelige teenageproblemer.

Efter Jonnas forsvinden kan hendes venner dog fortælle om en anderledes løssluppen pige uden for forældrenes synsfelt. Det nager også forældrene at Jonna den aften, hun forsvandt, sagde at hun skulle hjem til en veninde, som ikke kan bekræfte en sådan aftale.

Tvivlen, fortvivlelsen, selvbebrejdelserne og fantasierne om hvad der kan være sket, rammer begge forældre med voldsom kraft.

”Billederne kom i glimt i bevidstheden. Billeder af hvad der kunne være sket. Og til billederne hørte underlige lyde, alt fra spæde skrig til skræmmende brøl. Lyde, der ikke var til at holde ud. Jon havde kvalme. Han kunne ikke synke, ikke sidde stille.......... Magnhild faldt af og til ned i en stol med hænderne presset mod ørerne. Hun vidste ikke om de skrig, hun hørte inde i sit eget hovede, var datterens skrig eller hendes egne. Et skrig fra dybet af sjælen.... Hun længtes efter en flodbølge, hun ville rives med, smerten var for stor.” (s. 13-14)

I begyndelsen forsøger forældrene at dele smerten, men det går hurtigt op for begge to at de slet ikke har evnen til og øvelsen i at dele dybere følelser med hinanden. Magnhild søger trøst hos sin søster, og Jon opsøger i al hemmelighed en psykolog.

Romanen strækker sig over et ondt, langt år, hvor fortvivlelsen vokser, hvor forældrene glider fra hinanden, og hvor de hver især beslutter sig for skilsmisse. ”Men så sker der noget” som der står på bogens bagside. Hvad skal jeg ikke røbe her!

Det er et gribende, stærkt og meget troværdigt psykologisk portræt Karin Fossum tegner af en udadtil helt almindelig lille familie. Forfatteren har skrevet flere psykologiske romaner før denne, men er nok mest kendt som krimiforfatter. Og det kan mærkes! Bogen er elementært spændende fra første til sidste side, og jeg slap den ikke, før jeg havde læst dramaet til ende.

Oversat af Ida Jessen. Gyldendal, 2004. 226 sider. Kr 298,-

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.