Min broders vogter af Leif Davidsen

Oprettet: 22.04.2010 - 11:50

Bog: "Min broders vogter" af Leif Davidsen

Bogens forside

Magnus Meyer må til Spanien for at redde sin bror, der kæmper i Den Spanske Borgerkrig. Her møder han den skønne, russiske kommissær Irina og kommer på sporet af en guldskat fra Inkariet

Forfatter: 
Leif Davidsen
Udgivet: 
2010
Forlag: 
Lindhardt og Ringhof
Sidetal: 
463
Lån bogen - Køb bogen

”Klassisk” Davidsen-drengerøvsroman om broderopgør, den store kærlighed, en dødbringende guldskat og gustne interne magtkampe under Den spanske borgerkrig og i Stalins Sovjet.

Den livstrætte milliardær og modstandshelt Magnus Meyer fejres med pomp og pragt på den fødselsdag, han har besluttet, skal blive hans sidste. I forvejen har han nedskrevet sin smertensberetning om de turbulente år 1937/38 under den spanske borgerkrig og under Stalins rædselsregime.

Da Magnus desperate søster kontakter ham i USA med henblik på at få ham til at rejse til Spanien og hente deres Spaniensfrivillige digterlillebror hjem, er han efter en traumatiseret barndom og et eklatant faderopgør allerede en kynisk ung mand med gangstererfaring og et selvforsvarsmord i bagagen.

I det krigshærgede Spanien farer både fascister og kommunister frem med stor grusomhed. Kommunisternes lejr er desuden præget af giftige interne magtkampe. Trods bombardementer og spionanklager lykkes det den kynisk-pragmatiske Magnus at finde sin elskede bror, men alt går desværre ikke planmæssigt. I stedet møder han den glødende kommunist Irina, der bliver hans livs store kærlighed. Samtidig involveres han i det livsfarlige spil omkring en skjult guldskat, som alle vil have fingre i.

Da Irina tvinges hjem til Moskva p.g.a. en skueproces mod hendes far og bror, følger den dybt forelskede Magnus efter …

Det ville være oplagt at sammenligne med andre ”journalistspændingsforfattere” som Hesseldahl, Esmann og Hanne Vibeke Holst, men Davidsen kom først og er sig selv. I en årrække har hans uomtvistelige viden og research givet hans bøger et selvfølgeligt kvalitetsstempel. ’Min broders vogter’ er da også et fornemt stemningsbillede af ideologiernes kampplads i 1930’erne. Der er kvalmende beskrivelser af borgerkrigens grusomhed og angst, men også solbeskinnede tableauer fra søvnige spanske landsbyer, og skildringen af alles isnende rædsel under Stalins terrorregime kravler helt ind under huden. Almengyldige temaer som magtens korrumpering og idealisme kontra egoisme, her personificeret i de to brødre, er med til at gøre bogen vedkommende.

Davidsens fortælleglæde smitter. Det er simpelthen en dødspændende røverhistorie om et ”rigtigt mandfolk” med rimelig psykologisk dybde. Når jeg alligevel har forbehold, skyldes det forfatterens tendens til at ville ”overforklare” alting. Personerne holder f.eks. i mange tilfælde lange historiske foredrag for hinanden, ligesom han også lader personerne gøre rede for alle stemnings- og humørskift. Intet overlades til læseren selv, hvilket virker en smule vitaminfattigt i længden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.