Kejserens atlas af Ib Michael

Oprettet: 28.02.2002 - 09:00

Bog: "Kejserens atlas" af Ib Michael

Bogens forside

Med to vidt forskellige tvillinger som eksponenter for forfatteren fortælles og filosoferes over den moderne videnskab sat over for en tidsløshedens dimension - fra fortidens Japan til fremtidens N

Forfatter: 
Ib Michael
Udgivet: 
2001
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
409
Lån bogen - Køb bogen

Et trekantsdrama og en mands flugt fra sin fortid væves med sikker pen sammen med en gammel japansk shogunlegende til en storslået fortælling, hvor parallelle skæbner danner mønstre på tværs af tid og sted.

Den japanske shogun Tokugawa har et atlas over de labyrintiske stier, der fører til den hemmelige have, hvor hans tvillingebror er gemt af vejen, kun med selskab af en kvindelig bueskytte. Den gamle legende om disse to tvillingebrødre, deres møde og skæbne fortælles i flere versioner gennem romanen.

Mens den japanske legende foregår i bogens zone 0, udspiller der sig i zone 2 et andet tvillingedrama i en ikke så fjern fremtid. I lighed med de japanske brødre ligner Kim og Toke af ydre hinanden til forveksling, men af sind er de vidt forskellige.
Kims kone Nina nyder sommeren i det nordsjællandske, mens Kim med sit usædvanligt gode håndelag bygger både - uden tegninger. Nina og sønnen Lasse hygger sig med Gunvor, tvillingernes mor, som er en ældre, svagtseende dame, der lever i sin egen verden af drømme, musik og Østens myter.
Toke bryder familieidyllen ved at trænge sig på med et vildt projekt om et operahus, som han og Kim skal skabe sammen, og ikke mindst ved at lægge an på Nina.
Et fatalt trekantdrama udvikler sig, da Nina giver efter for Tokes tilnærmelser.

Yderligere nogle måneder ude i fremtiden er Toke i zone 1 på flugt fra det hele efter den katastrofe, som trekantdramaet i zone 2 ender med. Han rejser kloden rundt med en lejemorder i hælene, som han selv, i Kims navn, har bestilt til af dræbe sig. Han jages af en kvindelig samurai i mangfoldige forklædninger, men det lykkes på magisk vis Toke at slippe fra en række eventyrlige attentater med livet i behold. 

Jo længere hen i bogen, man kommer, jo tættere væves trådene fra de tre zoner sammen. Ib Michael har et fantastisk godt greb om sine fortællinger og får dem til slut til at skære hinanden i et punkt, hvor tidsplaner, personer og begivenheder mødes.
Sproget er billedrigt - visse steder så meget, at det næsten er for meget af det gode. I passager fra Tokes dramatiske Stillehavssejlads er der også mere end rigeligt med sejlerudtryk. For mig er det dog bare skønhedspletter på en ellers rig, fantasifuld og flot fortalt roman.

Kejserens atlas var nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2002. Der skal nok være læsere, som tænker, at bøger på det niveau ikke er til at gå til, for intellektuelle måske, men til dét kan jeg kun sige: prøv!
Bogen indeholder så meget, at den fængsler og underholder, mens man - blandt andet - læser om skæbnens luner, magtbegær, eventyr med magiske elementer, korrumperede miljøfolk og gysende fremtidsscenarier fra en tid med global oversvømmelse og lejemordere pr internet.
Samtidig er der masser af stof til eftertanke og basis for en genlæsning, der kan forhøje udbyttet og oplevelsen ved bogen.

Gyldendal, 2001. 401 sider

BogWeb - 28. februar 2002

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.