Hjertets hemmeligheder af Ib Michael

Oprettet: 03.06.2013 - 11:17

Bog: "Hjertets hemmeligheder" af Ib Michael

Bogens forside

Selvbiografiske tekster der spænder fra Ib Michaels (f. 1945) barndom og ungdom, privatliv og sindstilstande til litterære inspirationskilder som Herman Melville, Gunnar Ekelöf

Forfatter: 
Ib Michael
Udgivet: 
2012
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
267
Lån bogen - Køb bogen

Kloge, tankevækkende essays skrevet af en livsklog, reflekterende forfatter.

Hjertets hemmeligheder’ er en dejlig bog at sidde med i hånden, imens man tænker over alt det, forfatteren har valgt at indvie sin læser i. Teksterne, der alle er selvbiografiske, er formet som både essays, erindringer, rejseberetninger og noveller; nogle har været bragt før i andre sammenhænge, men de fleste er nye.

I ’Springet’ er vi tilbage til barndom og ungdom i Roskilde og til stoffet fra Vanille-triologien, som nok er mine yndlings Ib Michael-romaner. Vi møder den dominerende og kvindeglade far igen og den læsende og dagdrømmende dreng, der finder sin egen måde at sige nej til sin far på. I samlingens længste essay, ’Cosmopolitans’, er vi på rejser til Mellem- og Latinamerika, til Amsterdam og til ’Koralsandbugten’ i Thailand, hvor forfatteren tilbringer vintrene langt væk fra ’Ensomheden 55 grader Nord’. Dette essay er en god blanding af oplevelser, erindringer, romanfigurer fra eget forfatterskab samt inspiration og kloge ord fra andre forfattere.

Forfatterne Herman Melville og Gunnar Ekelöf har fået hvert sit essay. Melville, fordi der ifølge Ib Michael er få romaner i verdenslitteraturen som ’Moby Dick’, der er ”sømandsromanen over alle sømandsromaner”. Ekelöf, fordi hans digtning er fuld af angst, og den angst genkender Ib Michael fra sig selv. Han skriver flere steder i ’Hjertets hemmeligheder’ om at have ondt i eksistensen. Om at være ked af det og føle sig langt nede. Men han skriver også, at kærligheden hjælper. Kærligheden og skriften.

Imens de to essays om Melville og Ekelöf er en hyldest til den slags forfattere, man ikke bare læser, men lever med, synes hele samlingen at være en hyldest til fortællingerne, bøgerne og læserne.

”Der er intet som bøgerne, der bygger bro fra individ til individ, fra skæbne til skæbne, intet andet, der åbner muligheden for at blive klogere. For man bliver det ikke af sig selv, det viser al erfaring.”

Denne bog er anderledes end Ib Michaels øvrige forfatterskab. Hvor forfatteren tidligere har brugt erindringsstoffet som udgangspunkt for et fiktivt univers, er denne bog mere ren erindring. Måske derfor maner bogen også endnu mere til refleksion og eftertænksomhed.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.