Istanbul: erindringer om byen af Orhan Pamuk

Oprettet: 16.04.2007 - 12:06

Bog: "Istanbul: erindringer om byen" af Orhan Pamuk

Bogens forside

Gennem en mosaik af personlige erindringer, historiske fakta, byvandringer, anekdoter og fotos kæder Orhan Pamuk (f. 1952) sin egen historie sammen med Istanbuls

 

Forfatter: 
Orhan Pamuk
Oversætter: 
Elisabeth Ellekjær
Udgivet: 
2007
Forlag: 
Lindhardt og Ringhof
Sidetal: 
398
Lån bogen - Køb bogen

"Istanbul" er en vidunderlig blanding af erindring og slægtshistorie, der væves sammen til et kulturhistorisk og psykologisk portræt af en by og af kunstneren som ungt menneske.

Istanbul er en by fyldt med modsætninger, en by mellem øst og vest og forbundet af Bosporusstrædet. Den tyrkiske forfatter Orhan Pamuk, beskriver den sagnomspundne by i et vidunderligt mix af essay, selvbiografi, slægts- og hjemstavnshistorie, der væves sammen til et enestående kulturhistorisk og psykologisk portræt af en by og af kunstneren som ungt menneske.

Pamuk betyder bomuld og hentyder til hans forfædres lyse hudfarve. Orhan voksede op i en velhavende familie, hvor flere generationer boede i det samme hus. Hver lejlighed fortalte historier om en svunden tid med fotografier, aflåste glasskabe, japanske skærme og klaverer, som ingen spillede på. Disse museumsstuer skulle oplyse gæsterne om, hvor europæiserede beboerne var.

Faderens mislykkede forretningsprojekter og hans affærer med andre kvinder blev en del af familiens drama, og det kædes sammen med byens forvandling fra at være det osmanniske riges hovedstad, den kosmopolitiske hovedstad, til at blive Tyrkiets hovedstad.

Denne uafsluttede forvandlingsproces er en vigtig del af byens sjæl og kaldes ”hüzün”, en melankolsk sindsstemning eller livsanskuelse, der ikke kun er hos byens borgere, men også manifesterer sig i byens gader, huse og i de gamle Bosporus-færger, overalt hvor der er minder om og rester af den svundne storhedstid.

Tidligt viste Orhan talent for at male og tegne, og han blev uddannet arkitekt. Med sin visuelle begavelse blev han en verdenskendt forfatter, der i sit originale forfatterskab formår at skildre dilemmaerne og åbne op for en større forståelse mellem østen og vesten. "Istanbul" er en enestående kilde til Orhan Pamuks uudgrundelige univers.

Orhan Pamuk trækker på mange litterære og kunstneriske referencer. Vi ser byen både udefra og indefra, et flot kunstnerisk greb, der åbner op for nye perspektiver. Det hele understreges af hans lavmælte og nuancerede prosa.

De mange sort-hvide fotografier af den tyrkiske fotograf Ara Güler er medvirkende til at vi kommer helt ind under huden på byens særlige stemning og atmosfære.

Orhan Pamuk fik i 2006 Nobelprisen i litteratur. Han er en kontroversiel forfatter, der mener at Tyrkiet skal erkende folkedrabet på kurderne og armenerne under den 1. Verdenskrig. Han er blevet truet på livet og er nu bosat i USA.

Oversat af Elisabeth Ellekjær. Lindhardt og Ringhof, 2007. 398 sider.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.