Frihed af Hans-Jørgen Schanz

Oprettet: 07.11.2012 - 10:36

Bog: "Frihed: tænkepauser 1" af Hans-Jørgen Schanz

Bogens forside

Hans-Jørgen Schanz er noget så sjældent som kombinationen af en passioneret Jaguar-ejer og idéhistorisk professor ved Aarhus Universitet.

Forfatter: 
Hans-Jørgen Schanz
Udgivet: 
2012
Forlag: 
Aarhus Universitetsforlag
Lån bogen - Køb bogen

Vesten er besat af frihed, og ordet bliver brugt som aldrig før. Fra Danmarks Frihedsråd og den frie verden til fri hash og fritgående høns.

I denne lille bog om Frihed sender Hans-Jørgen Schanz begrebet frihed til fransk vask og strygning. Han mener nemlig ikke, det giver nogen mening at tale om ”Friheden”. Der er mange slags frihed, der ikke har meget med hinanden at gøre, og ofte er snakken om frihed simpelthen varm luft. F.eks. når navngivne personer udråber sig selv til frihedsminister, eller når reklamerne lover dig produkter, der giver ”frihed til at være den, du er”. Det er en illusion, at begrebet skulle have en velafgrænset kernebetydning. Man kan dog sige, at forestillingen om frihed er noget, der knytter sig til os som sproglige og reflekterende væsner.

Schanz opridser i bogen frihedens historie: Fra de græske bystater til Den Amerikanske Uafhængighedserklæring og Den Franske Revolution og til sidst FN’s menneskerettighedserklæring. Vi er vant til at tænke, at frihed, lighed og demokrati hænger sammen. Men det har langt fra altid været tilfældet. I de græske bystater var der demokrati, men kun for de få. Altså frie mænd, der boede i byen, ikke kvinder, børn, slaver eller fremmede.

Når man taler om frihed rent politisk, kan man tale om to forskellige frihedsopfattelser. En negativ frihed og en positiv frihed. Schanz mener, at man i en liberal tradition lægger vægten på den negative frihed og ser man staten som en begrænsning, mens den socialistiske fløj typisk har dyrket den positive frihed, hvor man ønsker en regulerende stat, der gør os mere lige og derved fri til at handle. I korthed kan forskellene beskrives som frihed fra noget i modsætning til frihed til noget.

Næstsidste kapitel i bogen hedder ’Frihed i fare’. Her kritiserer Schanz neoliberalismen og kapitalens uindskrænkede frihed. Argumenterne er saglige, men Schanz’ socialistiske baggrund fornægter sig ikke. Schanz lægger ikke fingrene imellem, når han fastslår, at ”resultaterne af neoliberalismens gennemslag har været økonomisk frihed for færre og elendighed for mange”.

For at få det fulde udbytte af bogen kræver det nok, at man er vant til at læse. Men der er ingen uforståelige fagtermer, trods det høje faglige niveau. Jeg synes, bogen er en lille knaldperle, der nok skal få det frihedselskende folk op af stolene. Og jeg glæder mig til at få endnu flere Tænkepauser.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.