Et dødeligt slangebid

Oprettet: 27.03.2012 - 17:54

Bog: "Slangen i Sydney" af Michael Larsen

Bogens forside

Mystiske omstændigheder omkring et slangebid giver den unge australske læge Annika Niebuhr mistanke om, at der er tale om et mordforsøg - af nysgerrighed giver hun sig til at grave i sagen, men bli

Forfatter: 
Michael Larsen
Udgivet: 
1997
Forlag: 
Viby J. : Centrum
Sidetal: 
398
Lån bogen - Køb bogen

Vi lever i en bizar blanding af højteknologisk maskinkultur og højtudviklet middelalder, ikke bare i verden som helhed, men i selve den oplyste verdens egne cirkler.

Vi har mistet fornemmelsen for, at civilisation og natur hører strengt sammen, fordi vi i en hvirvelvind af tv-udsendelser og avisoverskrifter har fået en forestilling om, at mennesket har løsrevet sig fra naturen én gang for alle.

Michael Larsen stiller endnu engang spørgsmålstegn ved videnskaben som autoritet. Denne gang i sin hidtil mest ambitiøse fortælling, hvor læseren konstant overraskes.

Spændingen er motoren i romanen om den dansk-svenske Annika Niebuhr, der bor i Australien, er læge og ekspert i slanger. Ufrivilligt bliver hun viklet ind i en livsfarlig affære, hvor læseren helt ind til de allersidste sider er i tvivl om, hvad der egentlig foregår. Slangen i Sydney ligger milevidt fra den almindelige spændingslitteratur.

Den er mættet med videnskabelige informationer, der kan få selv en velbevandret udi kvantemekanikken til at puste. Bogen er til fordybelse, og anmelderen har allerede lovet sig selv, at han vil læse den én gang til. Det fortjener den.

Slangen i Sydney er lige nøjagtig, som Michael Larsen selv præker et sted: Et frit fald der giver indsigt og oplevelse. Pointen er, at alt det, vi ikke ved, stadig fylder mere end det, vi ikke ved. Michael Larsen kæmper med tilværelsens helt store spørgsmål, drysser en distancerende ironi ned i videnskabsfolkenes selvopfattelse og har et ganske vidunderligt sprog. Vi lader en beskrivelse af et dødeligt slangebid tale for sig selv:

"Giften er udsædvanligt hurtigtvirkende, og de første symptomer, opkastninger, mavesmerter og svimmelhed kommer efter får minutter. Derefter slukkes hjernens relæstationer én efter én, et mørke kommer så tæt og hurtigt som et virkeligt møde omkring ækvator, oplyste steder slukkes, hoved- og sideveje i hjernens indre lægges øde, på få minutter kappes 100 milliarder nerve, universets mest avancerede enhed er på vej mod total nedsmeltning, og til sidst ligger alt hen i mørke, de sidste spredte signaler lyser op én sidste gang i et primitivt nødblus, og så slukkes definitivt alt lys".

Sådan bliver vi lokket til slet ikke at kunne læse om noget, der egentlig er alt andet end underholdende.

Og vi er stadig uden sikker viden efter læsningen af denne murstensbog.

 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.