Det første menneske af Albert Camus

Oprettet: 16.09.2014 - 10:47

Bog: "Det første menneske" af Albert Camus

Bogens forside

Erindringsroman, fundet som ufærdigt manuskript ved forfatterens død i 1960, om en fattig barndom og opvækst i Algeriet, præget af faderens død under 1. verdenskrig.

Forfatter: 
Albert Camus
Oversætter: 
Hans Peter Lund
Udgivet: 
2014
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
332
Lån bogen - Køb bogen

Camus’ sidste store værk er et ufærdigt, nostalgisk erindringsbillede, der netop i kraft af sin ufuldstændighed fremstår fuldstændig perfekt i al sin upolerethed. 

En kold dag i januar 1960 omkom fransk-algeriske Camus i en bilulykke. Med sig havde han manuskriptet til Det første menneske skrevet med hurtig, næsten ulæselig skrift tilplastret med overstregninger og talrige noter i marginen. Først i 1994 blev romanen udgivet i Frankrig og var øjeblikkelig en litterær sensation. Det første menneske er Camus’ egne erindringer om hans barndom og opvækst i en fattig, algerisk familie bestående af hans mor, bedstemor, storebror og onkel.

Faren er død i Første Verdenskrig, men savnet er udeblevet. Først da Camus, i en alder af fyrre år, besøger farens gravsted, vækkes interessen og nysgerrigheden for det menneske, han aldrig nåede at kende. Den tabte far er dog kun en lille brik i erindringsbilledet. Camus’ kærlighed til sin mor var uudtømmelig, og bogen er derfor i høj grad en hyldest og tak til hende og til den barndom, hun var med til at give ham. For selvom eller måske netop fordi familien var ludfattig, lærte han at værdsætte de gratis værdier. Livet under den afrikanske himmel, skoletiden, især hans klasselærer, at spille fodbold og svømme i havet med vennerne og jagtudflugterne med onkel Ernest. Alt dette var med til at forme ham som menneske og lærte ham at forstå og sidenhen tale på vegne af de marginaliserede. 

Bogen slutter midt i gymnasietiden. Der er ikke mere. 144 håndskrevne ark omsat til små 280 renskrevne, danske sider. Sandt at sige var det med en lille portion skepsis og uvilje, jeg lagde billet ind på at anmelde denne bog, fordi jeg foretrækker færdige, helstøbte, gennemarbejdede romaner frem for notespækkede kladder. Men netop det ufærdige viser sig at være bogens helt store force og giver den en autenticitet, den ellers ikke ville kunne have haft. Der er alenlange passager, der overgår selv Proust og Mann. Der er navneforviklinger, manglende ord og ufuldstændige sætninger. Men det gør ikke noget. Tværtimod. Anmærkningerne, både udgiverens, oversætterens og Camus’ egne, giver et interessant indblik i den franske nobelpristagers måde at arbejde på og inspirerer til nye læsninger af hans øvrige værker. Historien om unge Albert, eller Jaques, som han hedder her, ender ikke med en uafsluttet sætning, men er flot rundet af og gør værket helstøbt og fuldendt. 

Det første menneske er et nostalgisk tilbageblik, intelligent og reflekteret, og har du endnu til gode at træde ind i Camus’ forfatterskab, er bogen en oplagt indføring i hans værk, hans værdier, hans tankesæt og filosofi. Og så er det selvfølgelig en rigtig god roman, der i kraft af sin ufuldstændighed fremstår fuldstændig perfekt i al sin upolerethed. Har du læst Den fremmede, Pesten, Faldet, de fremragende noveller i Eksil og kongedømme og alt det andet, men er du stadig ikke mæt, vil jeg anbefale Elizabeth Hawes’ forelskede biografi Camus - en romance. Og læs så hele hans værk igen. Og igen. 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.