Cubansk efterårslandskab af Leonardo Padura

"Cubansk efterårslandskab" af Leonardo Padura

Bogens forside

Krimi fra Cuba, hvor kriminalkommissær Mario Conde får tre dage til at opklare et bestialsk mord, hvis hans ansøgning om at fratræde skal imødekommes

Oversætter:
Sohn
Sidetal:
276
Lån bogen - Køb bogen

Mord, kunst og svindel er bare nogle af ingredienserne i Mario Condes sidste sag - og orkanen Felix.

Det er en forholdsvis afdæmpet og eftertænksom Mario Conde vi møder her i fjerde og sidste del af Leonardo Paduras Havana-kvartet. Han har indleveret sin opsigelse i protest mod de nye koste der har fejet bl.a. hans gamle boss, major Rangel ud.

Og han er begyndt at skrive - for alvor.

Hans nye, parfumeduftende boss gør dog hans fratrædelse afhængig af at han opklarer mordet på en hjemvendt eksilcubaner på tre dage; gør han det, kan han være en fri mand på sin 36-års fødselsdag.

Miguel Forcada var efter den cubanske revolution vicechef i Provinsafdelingen for Eksproprieret Ejendom og underdirektør i Den Nationale Afdeling for Planlægning og Økonomi, i 1978 hoppede han af uforklarlige grunde af i Madrid, nu er han amerikansk statsborger og bor i Miami. Han har – 11 år senere - fået tilladelse til at vende hjem for at besøge sin alvorligt syge far.

Han findes død, myrdet og med nosserne stoppet langt ned i gabet. Er det jalousimord? Eller hænger det sammen med hans uforklarlige afhopning? Conde, der har et godt øje til kvinders former, har også et godt øje til enken – men kan man stole på en falsk blondine? Han fascineres af den døende og meget filosofiske far, og her får han det vitale spor der fører langt tilbage i historien.

Et par dyre sko, som Conde så i sin gymnasietid, spiller også en rolle. De fører til et ukendt Matisse-maleri af et efterårslandskab – men med eller uden gul hund? Conde aner en sammenhæng med Forcades ’ekspropriationer’ af rigmandsvillaer i 1970’erne.

I bogens start vejrer Mario Conde orkanen Felix, han aner den før meteorologerne og følger intuitivt dens hærgende bane mod Cuba som den vil ramme på hans 36-års fødselsdag, den dag hvor han formodentlig, forhåbentlig vil være fri, være renvasket og kunne starte på ny.

Fødselsdagen fejres i vennernes lag, men forandringens vinde blæser. Vennekredsen vil undergå forandringer i lighed med Cuba og hele verden. Vi skriver efteråret 1989.

Til top