Chokol@dedøden af Lis Vibeke Kristensen

Oprettet: 01.11.2006 - 13:06

Bog: "Chokoladedøden" af Lis Vibeke Kristensen

Bogens forside

Den engang så feterede skuespiller Dina ligger nu lammet og hjælpeløs på plejehjem efter en hjerneblødning ved generalprøven på hendes afskedsforestilling - Via mail får hun forbindelse med Philipp

Forfatter: 
Lis Vibeke Kristensen
Udgivet: 
2006
Forlag: 
Århus : Modtryk
Sidetal: 
155
Lån bogen - Køb bogen

I en blanding af jeg-fortælling og mailkorrespondance får vi historien om teaterdirektøren Dina og religionshistorikeren Philippe, der planlægger selvmord.

 
Anbefalet af bibliotekar Birgitte Tindbæk, Gentofte Bibliotekerne

Jeg siger det med det samme: denne bog er meget mærkelig - meget morbid - meget besættende og yderst tankevækkende.

Forestil dig den forfærdelige skæbne: at ende som levende ikke-eksistens på et plejehjem, glemt af den nærmeste familie, passet af ukultiverede og hårdhændede plejere.

Det bliver helt sikkert sådan, en pæn del af os skal ende vore dage. Rædselsfuld tanke!! Og rædsom virkelighed for skuespilleren og teaterchefen Dina Halberg fra Danmark, der har skiftet scenegulvet og et begejstret publikum ud med rollen som afatisk patient og et råderum på 36 kvm – en hjerneblødning satte en stopper for et farverigt og feteret liv. En enorm fornedrelse!

Hun får installeret internet af sin svigersøn og kan lige akkurat betjene tastaturet med venstre hånd, men får på et chat-room for potentielle selvmordere forbindelse med doktor i religionshistorie, tidligere forlagsredaktør, Philippe fra Paris. Han har altid været tilbedt af kvinder, men er én gang blevet svigtet, og det kan en Don Juan som ham ikke bære! Det er simpelthen utænkeligt, at det kunne ske!

Dina og Philippe har begge planlagt at iscenesætte et sofistikeret selvmord, der modsvarer det liv, de har levet. Dina har valgt at spise sig ihjel i chokolade, eller snarere sulte sig ihjel ved kun at indtage små stykker luksuschokolade, et sødt dødsforløb: ”Death by Chocolate .... en skøn død, hvis du spørger mig.”

Philippe påtænker at bruge sin formue på at lade en selvbetjent guillotine bygge: ”Døden for egen hånd er en kampsport, der tiltaler eliten.”

De to, der plejede at sole sig i beundring hjælper nu hinanden med at iværksætte deres planer, og de to stolte, arrogante, ensomme og miserable egoister udvikler et venskab og en næsten-kærlighed.

Jeg vil overlade til fantasien – eller evt. selvlæsning – hvordan disse makabre projekter udvikler sig, men jeg vil gerne anbefale jer at læse med, for bogen er rent faktisk spændende og meget velskrevet. Det lykkes Lis Vibeke Kristensen at differentiere sprogligt, så vi ikke er i tvivl, om det er Dina eller Philippe, der er logget på.

- og hendes kritik af det danske plejehjemssystem er lige til at bruge som oplæg til debat.

- og trods alt det grusomme og gale er der alligevel både humor og galgenhumor i historien.

- eller poesi (som disse slutord):
”Snart er du nede. Snart slipper jeg taget.
Som træet
slipper sit blad.”

Modtryk, 2006. 155 sider

Lån bogen på Bibliotek.dk

Køb bogen


 

 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.