Baseret på en sand historie af Delphine de Vigan

Oprettet: 06.07.2017 - 09:41

Bog: "Baseret på en sand historie" af Delphine de Vigan

Bogens forside

Forfatteren har skrevet en bog, der har givet hende international succes.

Forfatter: 
Delphine de Vigan
Oversætter: 
Victoria Westzynthius
Udgivet: 
2016
Forlag: 
People's Press
Sidetal: 
314
Lån bogen - Køb bogen

Hvad er fakta og hvad er fiktion i litteraturen og hvilken rolle tilskriver vi forfatteren i en tid, hvor den selvbiografiske, selvbekendende (selvudleverende?) litteratur for alvor gør sig gældende på det europæiske bogmarked? Det er disse spørgsmål, den franske forfatter Delphine de Vigan kredser om i sin nyeste roman, 'Baseret på en sand historie'.

Bogen er på sin vis en slags opfølger til succesromanen 'Alt må vige for natten' (2011, da.2013), hvor de Vigan udforskede sin egen familiehistorie og især sin mors ulykkelige skæbne. 'Baseret på en sand historie' er de Vigans fortælling om tiden efter udgivelsen af 'Alt må vige for natten' og sine følelser omkring romanens enorme succes: glæden over at have skrevet en bog, som mange mennesker kunne spejle sig i, frygten for ikke at kunne leve op til læsernes forventninger, og forsøget på at håndtere reaktionerne – både positive og negative – fra sin egen familie.

I særdeleshed er bogen en redegørelse for de Vigans forhold til en mystisk kvinde, L., som hun møder lige idet hun skal til at tage hul på sit næste bogprojekt. L. bliver en nær veninde, som Delphine føler et tæt bånd til, og som støtter hende i kampen mod en voksende skriveblokering. Langsomt går det dog op for Delphine – og læseren – at L. har en ikke helt godartet interesse i Delphines karriere som forfatter, og ligeledes har meget stærke holdninger til, hvad Delphines næste roman bør – eller ikke bør – handle om.

Om den spændende og ret så uforudsigelige handling skal der ikke røbes mere her, men det er ikke tilfældigt at romanen flere gange citerer passager fra Stephen Kings 'Misery'. Og dermed er alt langt fra sagt.

Ligesom 'Alt må vige for natten' er 'Baseret på en sand historie' en roman, der bevidst slører grænsen mellem forfatteren Delphine de Vigan og fortællingens Delphine de Vigan. Forholdet mellem Delphine og L. bliver omdrejningspunkt for en sindrig leg med læserens forestillinger om, hvad litteraturen kan og skal, og med vores forventninger til, hvordan virkelighed og fiktion forholder sig til hinanden. Det er lige dele god gedigen psykologisk thriller og raffineret litterært eksperiment, som i dén grad giver stof til eftertanke. Om vi så skal kalde det ’autofiktion’, ’performativ biografisme ’eller måske ’fiktionsfri fiktion’, ja, kan det ikke være lige meget?

 

Søren Feldtfos Thomsen, Norddjurs Biblioteker

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.