At læse Lolita i Teheran af Azar Nafisi

Oprettet: 31.03.2006 - 18:05

Bog: "At læse Lolita i Teheran" af Azar Nafisi

Bogens forside

Den iranske kvindelige professor i litteratur Azar Nafisis erindringer fra den islamiske brydningstid under den iranske revolution, hvor hun blev afskediget som underviser på universitetet i Tehera

Forfatter: 
Azar Nafisi
Oversætter: 
Jan Hansen
Udgivet: 
2005
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
460
Lån bogen - Køb bogen

Bevægende historie om en illegal læsegruppe i Teheran, hvor iranske kvinder mødes for at læse ’Lolita’ og andre forbudte bøger.

Jeg vidste ikke særlig meget om den iranske revolution i 1979 og dens konsekvenser i form af  absurd religiøsitet, kulturrevolution, tørklædetvang og tabte kvinderettigheder, men nu er jeg blevet ret meget klogere efter at ha’ læst den iranske litteraturprofessor Azar Nafisi – og jeg kunne ikke ha’ valgt en mere tiltalende, litterær og analytisk vejleder.

Bogen er erindringer om den læsekreds, hun startede sammen med syv udvalgte tidligere engelskstuderende, efter at hun var blevet tvunget til at stoppe sit arbejde med at undervise på ét af Teherans universiteter, fordi hun nægtede at gå med tørklæde og ikke ville acceptere censureret undervisning.

I læsekredsen er en række store engelske og amerikanske forfattere på dagsordenen, bøger, som anses for yderst kontroversiel læsning i en islamisk stat, hvor al litteratur forventes at ha’ et religiøst og moralsk uangribeligt indhold. Og foruden Nabokov og hans ’Lolita’ læser de Henry James, Jane Austen og Scott Fitzgerald m.fl., og vi læser med … og opdager, hvis vi ikke vidste det i forvejen, hvor stort et potentiale og hvilken frihed og skønhed, litteraturen rummer – et alternativ til den totalitære ideologi! For det kan lade sig gøre at læse deres egen situation ind i de vestlige tekster.

Pigerne smider det forhadte slør og gevandter (chadorer), så snart de kommer indendørs og optræder i knaldfarvede bluser, i højforbudt læbestift og neglelak og guldøreringe og griner og fortæller vittigheder og snakker om problemer af personlig art – sikken fest og latter og åbenmundet frisind med te og kage et par illegale timer torsdag efter torsdag!

Så erindringerne er både indlevende og analytisk med-læsning, det er overlevelsesstrategi midt i et fundamentalistisk diktatur og sidst, men ikke mindst, et meget levende førstehåndsbillede af, hvordan hellig krig og middelalderlig sharialovgivning bruges til at retfærdiggøre tortur, udrensning, henrettelse og hjernevask - hvordan et led i myndighedernes strategi er opbyggelse af  fjendebilleder, med ’Den store Satan’ (USA) i front, og hvordan resultatet bliver en kulturpuritansk og fanatisk kontrollerende og undertrykkende stat, rettet mod den iranske befolkning i almindelighed og kvinder i særdeleshed …

Det lykkes Azar Nafisi og hendes familie at emigrere til USA i 1997, og således bliver det også en bog om at være forfulgt, være flygtning og forsøge at skabe sig en ny identitet i en anden kultur.

Azar Nafis ’erindringer’ anbefales alle, der elsker litteratur, for at læse Nafisi er som at sidde i stue med nogle af litteraturens mesterforfattere lyslevende, og deres bøger får her saft og kraft og selvstændigt liv
- og anbefales også jer, der vil være klogere på verden og dens forskelligheder.

Oversat fra engelsk af Jan Hansen efter 'Reading Lolita in Teheran'. Gyldendal, 2005. 464 sider

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.