Ud med litteraturen - juni/juli 2011

Oprettet: 01.06.2011 - 13:31

Det er sommer og ferietid, så nu skal vi rundt i Danmark og lege litterære turister med en herlig stak bøger i bagagen ...

Det er nemlig blevet et hit for litterært interesserede danskere ikke at nøjes med at læse forfatternes bøger. De vil også ha’ en bid af deres liv.

Fænomenet kaldes litterær turisme! Landets turistbureauer har for længst set potentialet, og hvert år arrangeres guidede forfatterture eller litterære byvandringer rundt om i landet, hvor litteraturturisterne ser litterære mindesmærker og besøger gravsteder og kommer helt tæt på den virkelighed, der ligger til grund for forfatterens værk.

Det er i det hele taget blevet mere legitimt at interessere sig for forfatternes biografiske liv, selvom litteraturkritikere med Hans Hertel i spidsen lidt foragteligt mener, at litteraturen er ramt af en Se & Hør-kultur.

Man kunne jo også ta' de positive briller på og sige, at den form for kulturel turisme er med til at holde liv i læselysten – og især i klassikerne! Og bruge det biografiske fokus til en slags litterær øvelse i at efterspore, hvordan fiktionen forholder sig til virkeligheden. Hvad skaber en roman?

Lige nogle eksempler på, hvad den litterære turisme kan gå ud på:

Folk ta'r i stigende grad til Marstal for at gå ”I Carsten Jensens fodspor” og komme tæt på den virkelighed, der ligger til grund for Carsten Jensens succesroman ’Vi, de druknede’.

I Nordjylland kan du deltage i litterære ture til klassikernes steder: ruten giver en kort introduktion til forfatterne og byder blandt andet på Blichers ’E Bindstouw’ ved Viborg, Jeppe Aakjærs hjem ’Jenle’ i Roslev, J. P. Jacobsens mindestue i Thisted, Aksel Sandemoses samling i Nykøbing Mors, Holger Drachmanns hus i Skagen, Thit Jensens Mindestue og Johannes V. Jensen Museet i Farsø.

Nulevende forfattere er selvfølgelig også en rejse værd: Rødby vil for altid skulle opleves gennem Helle Helles roman ’Rødby-Puttgarten’, og hvem har ikke lyst til at besøge Mors med Smærup Sørensen i bagagen? Hvorfor ikke prøve en litterær pubcrawl i København med Katrine Marie Guldagers bog af samme navn i frisk erindring? Selv fiktive landsbyer som Ida Jessens Hvium er så levende beskrevet, at det giver øget lyst til at besøge området mellem Viborg og Skive.

For nogle gør det simpelthen den litterære oplevelse større at besøge forfatternes steder!

Prøv dem selv, de oplagte litterære rejsemål! Og lad dig inspirere af vores liste over danske romaner, der kan bruges til formålet, fordi de er stedbundne.

Læs dem før du skal af sted som inspiration, læs dem efter for at opleve igen eller bedre: få dansk sommer og sand og plantage i næsen med en god dansk forfatter i tasken.

God litterær sommer …

Birgitte Tindbæk

 

Se også: danmarksrejsen.dk

og 'Forfatternes Danmark' af Mette Winge og Bo Tao Michaëlis - om litterære steder i Danmark

4
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 4 (1 vote)

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

  • Michael Krarup

    fre, 10/06/2011 - 14:28

    Hvis det kommer til dansk ferielitteratur, så kan jeg da ikke lade være med lige at nævne Katrine Grünfelds roman Sommerferie, som både er et glimt fra Fanø og om en sommerferie, der ikke bliver den "helt rigtige på alle måder" sommerferie, som det skulle være...