Mænd i litteraturen - maj 2008

Oprettet: 02.05.2008 - 12:06

Hvad er det lige der sker med mandens rolle og selvbillede her og nu - ja, der er ingen tvivl, kønsrollerne er i opløsning, kvinderne gør karriere, mændene bruger tid på kødgryder, gulvskrubber - og  barselsorlov ...

Sådan har det ikke altid været, og det er afgjort ikke de flinke ægtemænd og supergode fædre, der dominerer litteraturen om mænd.

Nej, det er de klassiske mandetemaer og spektakulære mandetyper, det er nuancerede og komplekse moderne mænd og så "det knortede, det utilpassede, det monstrøse"(Rifbjerg), der finder vej til litteraturen, sikkert fordi det for alle genkendelige er for kedeligt at skrive bøger om.

Her er alt fra eventyrere, krigere og jægere, der viser mod og mandshjerte, galante riddere og forførere, mandevenskaber, fodbold, charmerende drengerøve og rigtige mænd, gamle grise, frækhed over for autoriteter, machoattituder, coolness, handlekraft, sort humor, druk og hor, beskidt i kæften-dialog - og rigtig meget sex!

I de gode moderne manderomaner pladrer man naturligvis ikke løs om følelser. Alligevel er de mere modsigelsesfyldte og komplicerede - for på en subtil måde ligger de triste og uafklarede ting og lurer under den tilsyneladende kontrollerede overflade.

Her ser vi den maskuline råstyrke tilsat desperation og uskyldighed, utilstrækkelighed; nogle af mændene må ind imellem ha' filter for øjnene og for forstanden for at holde livet ud - og hvad er hér bedre end sex, for mange den største kraft i verden??

Nogle gange er sex bare noget, de drømmer om, mens de fortvivler over deres alder, skaldethed, fedme og penisstørrelse.

For i en individualistisk tid har kærligheden trange kår!

Og enkelte når helt til bunds, som hos selvransagende og provokerende Michel Houellebecq:

" ...generelt set er mænd helt ude af stand til at føle kærlighed ... De kender til én ting, og det er begæret, det seksuelle begær i sin mest rå udgave, og så til konkurrencen mellem hanner."

Fællestræk er en enorm optagehed af kønsforskellen, som så åbenbart er grundlæggende for menneskets identitet og en besathed af kvinder; der er flest af de skønne, villige med store bryster og de langbenede sild, men også uerfarne Lolitaer og enkelte modne madammer finder vej ...

Vi kastes som kvindelige læsere rundt i følelser fra tændt forundring og aktiv medlevelse til overstadig humor, når vi med klassikere som Ernest Hemingway, Charles Bukowski og Henry Miller bevæger os ind i en verden, der før var ligesom logeagtigt lukket for os.

- og med Philip Roth, Paul Auster, Nick Hornby o.m.fl. gribes vi indimellem af medlidenhed og en ubændig trang til at fortælle disse mandlige tvivlere, at kvinder altså ikke går så højt op i det med håret .... Men sjovt er det også, heldigvis, at læse de herrer!!

Hermed masser af læseforslag, der helt sikkert vil overbevise dig om, at mænd er til andet end fodbold, biler og bajere ...

Mænd kan roligt være med, for her i temaet er med garanti kun adgang for mandlige forfattere, der skriver om mænd og mænds interesser!!

God fornøjelse!

Birgitte Tindbæk

0
Din bedømmelse: Ingen