Kroppen i litteraturen - august 2012

Oprettet: 01.08.2012 - 10:26

Bliv opdateret på forårets og sommerens stærkeste litterære tendens: den 'nye kropslighed' - mød den forbandede, besværlige krop, men også dens sanselige og erotiske muligheder ...

Det er tydeligt, at anatomi og fysik - en slags biologisk materialisme - har fundet vej ind i den nye litteratur - med skønhedsidealer, livsstil, sundhed som tætte følgesvende. Mens der i 90’erne var fokus på sexede, veltrænede kroppe, på helsemanier og kulinariske trends, skriver de helt unge forfattere på en vrede over kroppen og dens besværligheder, men prøver også at udforske kroppens muligheder. Vi kommer helt ind i organismen blandt organer, celler og nervebaner. Det er meget konkret.

Vi bevæger os i intimsfæren – også med fokus på mentale forstyrrelser, som giver sig fysiske udslag på kroppen, f.eks. som en spiseforstyrrelse. Vi bliver i det nære miljø, i det lille format uden ambition om at anvise alternativ livsførelse eller sociale skævheder. Alligevel er der meget væsentligt på spil i denne litteratur, som kan anvise veje for andre. Og trods store forskelle i fokus og stil opleves hos mange sorg og smerte. Det handler nemlig også om følelser og om etik og feminisme og om at skrive sig ind til nye sider af virkeligheden.

Kropsfokuseringen ses f.eks. hos Amalie Smith. Hun beskriver kroppen i alle dens afskygninger, både det indre og det ydre med citater fra og referencer til videnskabelige værker. Også hos andre af de nye unge forfattere ses denne kropsfiksering, hvor vi kommer tæt på partikler, kød, hud, kroppe, og nogle gange er læseoplevelsen ganske klæbrig og blodig! Læs f.eks. Olga Ravn, Asta Olivia Nordenhof og Bjørn Rasmussen - og om de helt vilde vådområder hos Charlotte Roche …

Anderledes hos tyske Juli Zeh, der dog også rammer lige ned i tidsånden med fremtidsromanen ’Corpus Delicti’. Her har menneskets frie vilje måttet vige pladsen til fordel for et fælles ønske om den optimale sundhed. Kroppen er altså vigtigere end sindet, og fællesskabet er vigtigere end den enkelte, og sundhed er i dette samfund den nye religion.

Og så er der dem, der er komplet ligeglade med sundhed som Sanne i ’Sort’ af Kamilla Hega Holst.

Men det er ikke kun anatomi og fysik og sundhedsidealer, der på færde. Temaet rummer også den kønnede krop med dejlig og sanselig erotik! Det er jo også en helt ny trend i tiden, når en forfatter som Kristina Stoltz pludselig kaster sig over erotiske noveller i en slags protest mod, at sanseligheden drukner i tidens pornoficering.

Slut fred med din krop og læs med!! Uanset om du forholder dig til din vægt, din alder, dit udseende eller din seksualitet, vil du kunne genkende noget af dig selv i vores fortællinger.

God fornøjelse

Birgitte Tindbæk

 

0
Din bedømmelse: Ingen

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.