Gysere - oktober 2002

Oprettet: 01.10.2002 - 11:53

Hvorfor læser vi noget, der sætter pulsen i vejret og giver klamme håndflader - hvorfor lader vi os skræmme af vampyrer, mistænkeligt venlige fremmede, grønøjede katte og ensomme huse?

"Det vil glæde dig at erfare at ingen ulykke har ledsaget begyndelsen af dette foretagende som du har betragtet med så bange anelser. Jeg ankom hertil i går og min første opgave er at forsikre dig, min kære søster, om mit vel og min stigende tiltro til det heldige udfald af mit forehavende." (Citat: Mary Shelley: Frankenstein)

Så optimistisk starter én af gyserlitteraturens klassikere. Men den gode stemning holder ikke længe, og snart er et klassisk monster skabt og sluppet løs til skræk og rædsel for dets omgivelser. Hvem kender ikke til at sidde godt krøllet sammen i en dyb lænestol med tæppet op om hagen, læselampen tændt og teen inden for rækkevidde, mens man med skrækblandet fryd vender blad efter blad.
Da den unge Mary Shelley skrev sin Frankenstein, vidste hun ikke at det deforme, forfulgte og sørgmodige væsen, hun havde skabt, skulle danne grundlag for utallige filmatiseringer, tegneserier og romaner, der alle havde det tilfælles, at de tog udgangspunkt i den angst, der bor i mennesket overfor det ukendte, det anderledes eller det uforklarlige.

Frankenstein kom ikke til at stå alene. Robert Louis Stevensons splittede Dr. Jekyll og Mr. Hyde kunne danne falanks med den belevne og blodtørstige Dracula, side om side med H.P. Lovecrafts Chtullu og de utallige fostre af Stephen Kings og Dean Koontz' fantasi.

Den klassiske gyser lever i bedste velgående og har bl.a. dannet grundlag for en imponerende og i høj grad levende industri af gyserfilm, der kombinerer en skræmmende historie med klassiske gyserlydeffekter og skæbnetunge violiner. Hvem kender ikke lyden af en huggende kniv i en brusekabine, mens heltinden skrigende bliver slagtet og huset ligger mistænkeligt ensomt og stormomsust på en bakketop?

I denne efterårsmåned med skumringstimer og begyndende bladfald ser vi på gysergenren. Hvorfor læser vi noget, der sætter pulsen i vejret og giver klamme håndflader? Hvorfor lader vi os skræmme af vampyrer, eksperimenter der gik katastrofalt galt, mistænkeligt venlige fremmede, grønøjede katte, ensomme huse og låste døre?

Rigtig god fornøjelse..... hvis du tør!

 

0
Din bedømmelse: Ingen