Fantasy - december 2002

Oprettet: 01.12.2002 - 12:53

Fantasy er en spændende genre - vi vender spotlyset mod nogle af de største navne: læs om Harry Potter, bliv klogere på David Eddings, snus til Tolkien og mor dig med Tamora Pierce.

Er man ikke fantasylæser kunne man spidst bemærke, at det drejer sig om at have en overordentlig ondskabsfuld og meglanomanisk skurk, en modvillig helt med stort potentiale for at øve ædle gerninger og handle uselvisk, samt et plot, der er tykkere end Mulligatawny.

Er man fantasylæser og filosofisk anlagt, vil man forsvare, at kampen mellem det gode og det onde kunne være en spejling af menneskets indre kamp. At de valg vi foretager i vores liv eksemplificeres i fantasygenren, og at vi ved at læse god fantasy, kan blive klogere på os selv og verden.

"Én ring er over dem alle, Én ring kan finde de andre
Én ring kan bringe dem alle, i mørket lænke dem alle
I Mordors land, hvor skyggerne ruge."

Sådan skrev én af giganterne inden for fantasy: den engelske forfatter J.R.R. Tolkien. Mens han sad i et beskyttelsesrum i London under blitzen med skrivemaskinen på skødet og pudset raslende ned om ørerne. Og med disse linjer fik verden - og alle fantasylæsere - en nøgle til et fantastisk univers, befolket med hovmodige, verdensfjerne elvere, brutale orker, tænksomme, modige og madglade hobbitter og utallige andre racer, der udsprang af Tolkiens vildtvoksende fantasi. Der er nok ikke mange, for hvem Frodo, Bilbo, Traver og Gandalf ikke er bekendte, for ikke at sige gamle venner. Deres trængsler gennem de fire bind, der er kernen i kvadrofonien om Ringenes Herre, har nok holdt flere end én vågen i en sen nattetime, mens man åndeløst fulgte deres trængsler gennem det onde Mordor.

Fantasy er en stor og umiddelbart uoverskuelig genre. Men vi vender spotlyset mod nogle af de største forfattere. Så læs om Harry Potter, bliv klogere på David Eddings, snus til Tolkien og mor dig med Tamora Pierce.

Og sæt dig behageligt til rette en af disse kolde vinteraftener med en god fantasy-roman, en klejne og et krus gløgg. Og lad dig synke ind i en fortryllende, magisk, fabelagtig verden - for her er i sandhed fantasy - fantasiens univers!

Sanne Caft

 

0
Din bedømmelse: Ingen