Theis Ørntoft

Theis Ørntoft

Theis Ørntoft (født 1984) debuterede i 2009 med den usædvanligt stilsikre digtsamling Yeahsuiten. Debuten indbragte ham Danmarks største debutantpris Munch-Christensens Kulturlegat.

Han har studeret Litteraturvidenskab ved Københavns Universitet og gik i perioden fra 2007 til 2009 på Forfatterskolen. Kort efter han dimitterede fra Forfatterskolen udkom Yeahsuiten på Gyldendal.

Ved siden af digtningen arbejder Theis Ørntoft med musik, og han har bl.a. bandet Klimakrisen sammen med digterkollegaen Lars Skinnebach. Derudover underviser Theis Ørntoft på Testrup Højskoles skrivelinje.

Digtene i debutsamlingen Yeahsuiten er præget af attitude og et ungdommeligt overmod. Theis Ørntoft trækker på ungdommens sprogbrug, hverdag og kulturelle referencer, hvad der allerede ses på digtsamlingens forside, der til forveksling ligner et pladscover.

Tonen er legende og fuld af selvironi og muntre indfald fra et lyrisk jeg, der er høj på livet: ”om aftenen fyrer vi så op på ny – sommerferien peaker / og luften er varm som kogende vand / vi løber bare rundt i gaderne og råber og skriger / … Uha – se den blå neon!! råber jeg f.eks. og kysser pigers hænder / vi er fulde – MEGA fulde.”

Theis Ørntoft kombinerer dog ungdomskulturen med en litteraturhistorisk bevidsthed i f.eks. titlens mimen af Frank Jægers ”Jægersuiten”.

Også i Theis Ørntofts nyeste digtsamling Digte 2014 (2014) trækker han på nogle af Litteraturhistoriens tunge drenge, idet titlen vækker associationer til Adam Oehlenschlägers Digte 1803 og Johannes V. Jensens Digte 1906. Med denne digtsamling slog Theis Ørntoft for alvor sit navn fast som en af de store stemmer inden for den nyere danske lyrik.

Tonen i Digte 2014 er imidlertid markant anderledes end tonen i debuten. Fra den muntre og overgearede stemning i Yeahsuiten bevæger Theis Ørntoft sig i en mere dyster og postapokalyptisk retning med Digte 2014"Hver gang jeg ikke distraherer mig selv med ligegyldige gøremål / tænker jeg på apokalypsen / hver gang nogen udtrykker håb for det bestående / får jeg det fysisk dårligt. / Lad os sætte os her i skumringen og vente på / at revolutionen griber os."

Digteren anno 2014 har fået ”nok af at bilde sig samfundene ind” og skriver sig med askelandskaber og befolkninger kvalt i forstenet honning ind i en undergangsstemning, som Mette Østgaard Henriksen skriver i sin analyse af digtsamlingen på Litteratursiden.

Læs også Lillian Munk Rösings artikel "Poesi og politik - hos Hassan, Nordenhof og Ørntoft" på Litteratursiden.

Debut: 
2009
Land: 
Danmark
Bøger
 • Bog: "Digte 2014" af Theis Ørntoft

  Bogens forside

  Vi befinder os under en økokatastrofe i nær fremtid, eller måske står vi allerede midt i den.

  Forfatter: 
  Theis Ørntoft
  Udgivet: 
  2014
  Forlag: 
  Gyldendal
  Sidetal: 
  63
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Yeahsuiten" af Theis Ørntoft

  Bogens forside

  Digte om en ung mands hverdagsliv i storbyen, skildret i et vildt fucking og muntert dagligsprog anno 2009

  Forfatter: 
  Theis Ørntoft
  Udgivet: 
  2009
  Forlag: 
  Gyldendal
  Sidetal: 
  50
  Lån bogen - Køb bogen

Se også