Lone Hørslev

Lone Hørslev

Lone Hørslev (født 1974) er digter, forfatter og musiker. Hun debuterede i 2001 med digtsamlingen Tak og har siden skrevet adskilige digtsamlinger og romaner. Hørslev er bachelor i Dansk Litteratur fra RUC og er uddannet på Forfatterskolen i 2003. Hun har gennem sit forfatterskab modtaget flere priser - heriblandt Michael Strunge-prisen i 2004 og Jytte Borberg Prisen i 2009.

'En ordentlig mundfuld,' der blev udgivet i  2017, er Hørslevs første novellesamling. De tyve noveller handler om livet, både når livet bliver for meget, og når livet viser sig at være for lidt. Novellesamlingen forventes at blive udgivet d. 7. april.

Med bogen Dyrets år fra 2014 er Lone Hørslev gået i en ny retning, idet hun har skrevet en historisk roman om Marie Grubbe. Også denne genre mestrer Lone Hørslev ifølge Litteratursidens anmelder Pernille Lisborg til perfektion. Hun kalder 'Dyrets år' for en vidunderlig, lidenskabelig og sanselig roman, der formår at tilføre noget nyt til historien om den passionerede adelskvinde: ”Hun gør Marie endnu mere levende, og som læser lever man sig fuldstændig ind i Maries affærer, når hun lader sig forføre.”

 La' os fra 2012 er en digtsamling, der udforsker emnet at finde sig til rette i en bolig, på national niveau eksemplificeret af gadens hjemløse eksistenser, samtidig med at den trækker paralleller til problematikker på verdensplan såsom global opvarmning og finanskrisen.

I 2011 udkom romanen Sorg og camping, der viser hverdagens stille drama i 1980’ernes udkantsdanmark. Tematisk sammenligner Mette Francke i sin analyse på Litteratursiden 'Sorg og camping' med Jeg ved ikke om den slags tanker er normale (2009), der har undertitlen 'skilsmissedigte', da begge værker sætter fokus på skilsmisse og parforholdsproblemer.  Se Litteratursidens analyse for en dybdegående udforskning af Hørslevs tematikker i digtsamlingen.

Naturlige fjender (2008) er en lille genremæssig blanding af monologer, der fortæller om livet og døden i en lille by på landet. Heri fortsætter Hørslev med at udforske temaer såsom parforhold, hverdagen og lidenskaber i en lille provinsby. Hun forsætter dette tema i digtsamlingen 'Lige mig' fra 2007, hvor hun på morsom vis sætter fokus på hverdagens på godt og ondt små finurligheder, blandt andet gennem flere digte om hunde.

Lone Hørslevs første roman Fjerne galakser er kedelige udkom i 2005. Det er en beretning om livet i en lille kernefamilie fortalt fra en kvindelig synsvinkel. Der er mange antydninger og få svar i romanen, som Litteratursidens anmelder beskriver som poetisk, humoristisk og barsk. Se også Litteratursidens interview med Hørslev, hvori hun fortæller om 'Fjerne galakser er kedelige.'

'Ærgerligt ærgerligt' blev udgivet i 2003 og er en digtsamling om hverdagen, hvorend man befinder sig: på gaden, i toget, i ugebladene og så videre. Hørslev belyser de hverdagens situationer og medier, vi tager for givet eller finder banale gennem et levende og humoristisk sprog. 

I debutdigtsamlingen 'Tak' holder Lone Hørslev en diskret ironisk tone og kommenterer på den vidunderlige normale hverdag fra skæve og uventede vinkler (Læs Litteratursidens analyse af Tak). Og netop det daglige og det nære er et gennemgående motiv i Hørslevs forfatterskab – i både digte, romaner og novellesamling. Lone Hørslev skriver om almenmenneskelige erfaringer og oplevelser, men hun gør det i et fjerlet og musikalsk sprog, der tryllebinder læseren. 

Ved siden af sit litterære virke laver Lone Hørslev desuden musik med Mads Mouritz under navnet Mouritz/Hørslev projektet og med Solveig Sandnes under navnet Er de sjældne.

Foto: Miriam Dalsgaard

Debut: 
2001
Land: 
Danmark
Links
Bøger
 • Bog: "En ordentlig mundfuld" af Lone Hørslev

  Bogens forside

  20 noveller fra dér hvor livet bliver lidt for meget. Eller lidt for lidt. Det er den mulige fortælling, når man åbner døren, og det er HAM! der står derude.

  Forfatter: 
  Lone Hørslev
  Udgivet: 
  2017
  Forlag: 
  Rosinante
  Sidetal: 
  2016
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Dyrets år" af Lone Hørslev

  Bogens forside

  Historisk roman om Marie Grubbe. Lone Hørslev lægger  snittet i de vintermåneder 1666-67, hvor den 23-årige Marie bereder grunden for sin ruin.

  Forfatter: 
  Lone Hørslev
  Udgivet: 
  2014
  Forlag: 
  C&K
  Sidetal: 
  236
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "La' os" af Lone Hørslev

  Bogens forside

  Digte om at finde sig til rette i en ny bolig med udblik på verdenssituationen med finanskrise, global opvarmning og ungdomsarbejdsløshed og med referencer til "Hus Forbi" og gadens hjemløse eksist

  Forfatter: 
  Lone Hørslev
  Udgivet: 
  2012
  Forlag: 
  C&K
  Sidetal: 
  87
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Sorg og camping" af Lone Hørslev

  Bogens forside

  En række mennesker i en lille jysk by er vævet sammen i et sælsomt mønster, der her beskrives humoristisk og skrapt

  Forfatter: 
  Lone Hørslev
  Udgivet: 
  2011
  Forlag: 
  C&K
  Sidetal: 
  218
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Jeg ved ikke om den slags tanker er normale" af Lone Hørslev

  Bogens forside

  Skilsmissedigte - Fortælleren prøver at skrive sig ud af en svær skilsmisse med digtsamlingens tre dele: om ensomheden og hadet, om julen, hverdagen og skyldfølelserne over for børnene og om ægtesk

  Forfatter: 
  Lone Hørslev
  Udgivet: 
  2009
  Forlag: 
  Forlaget Hjørring
  Sidetal: 
  45
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Naturlige fjender" af Lone Hørslev

  Bogens forside

  Med en række lavmælte og underspillede monologer fortælles om liv og død og stærke lidenskaber i en lille by i det sydlige Jylland.

  Forfatter: 
  Lone Hørslev
  Udgivet: 
  2008
  Forlag: 
  Athene
  Sidetal: 
  181
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Lige mig" af Lone Hørslev

  Bogens forside

  Digte som skildrer tankerne og reaktionerne hos en ung kvinde der bevæger sig i tomrummet efter at hendes kæreste har afsluttet deres kærlighedsforhold

  Forfatter: 
  Lone Hørslev
  Udgivet: 
  2007
  Forlag: 
  Gyldendal
  Sidetal: 
  78
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Fjerne galakser er kedelige" af Lone Hørslev

  Bogens forside

  En beretning om livet i den lille kernefamilie fortalt af kvinden i en fabulerende, springende stil, med glimt fra barn- og ungdom, og med tanker og ideer om alverdens ting

  Forfatter: 
  Lone Hørslev
  Udgivet: 
  2005
  Forlag: 
  Gyldendal
  Sidetal: 
  156
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Ærgerligt, ærgerligt" af Lone Hørslev

  Bogens forside

  Digte med afsæt i den danske hverdag som den folder sig ud i gaderne, toget, fjernsynet, ugebladene

  Forfatter: 
  Lone Hørslev
  Udgivet: 
  2003
  Forlag: 
  Gyldendal
  Sidetal: 
  64
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Tak" af Lone Hørslev

  Bogens forside

  Originaludgave: 2001
  Digte som er holdt i en diskret ironisk tone og kommenterer den vidunderligt normale hverdag fra skæve vinkler

  Forfatter: 
  Lone Hørslev
  Udgivet: 
  2001
  Forlag: 
  Gyldendal
  Sidetal: 
  53
  Lån bogen - Køb bogen
Læs forfatteren

Digt tidligere udgivet (i en lidt anden udgave) i det fynske litteraturtidsskrift "Apparatur" (1/2001)

Jeg kender ingen
som dig der kan puste
en længsel omkuld
puste og puste
og så ligger man dér
som en halv
amputeret omfavnelse
i mørket
og tror man er den der har fat
i den lange ende somom
man ligesom Praktiske Gris
sagtens kunne bygge sig
et stålfast hus
og bo dér till the end of time

men ikke gør det

somom
man havde et valg  

Inspiration

Mine inspirationskilder har især været indenfor nyere dansk lyrik, fx Naja Marie Aidt, Kirsten Hammann, Pia Juul og Katrine Marie Guldager og Peter Laugesen. Men jeg er også meget glad for at læse prosaister som Peer Hultberg, Jens Gielstrup og Kirsten Thorup m.fl.  

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

 • sven

  ons, 19/09/2012 - 17:59

  Hvad mon får denne Lone Hørslev til at mene at hendes små lommefilosofiske, pubertetsagtige kradserier fra pigekammeret er "digte" ??  .........eller at de har noget som helst med digte at gøre ??  De har hverken, rim eller rytme eller form eller billedsprog eller betydningslag eller stemning eller stil eller nogen som helst sproglig spænding eller noget som helst andet. Det står jo enhver frit for at kalde sig "digter", og det kræver intet andet end at man har anskaffet sig en kuglepen og et stykke papir eller en computer  plus en ganske stor portion selvovervurdering og mangel på selvkritik og litterær sans. Henkastede, knækkede  sætninger hjemme fra køkkenbordet gør det ikke, og husflid er ikke poesi,  -heller ikke når man som Lone H. bruger rigtig, rigtig frække ord som "kneppe" og lign., men novra -hvor er hun da nok fræk, -wow !!

  Det er heller ikke nok at skrive et par ord under hinanden, brække det hele over på tilfældige steder og kalde det for et digt.

  Det er ikke godt for vores litterære verden at den slags breder sig som mug på et stykke gammelt rugbrød. 

 • Anonym

  tir, 01/04/2014 - 14:36

  Hvad mon får denne Sven til at mene at hans små lommefilosofiske, pubertetsagtige kradserier fra drengekammeret er "kommentarer" ??  .........eller at de har noget som helst med kommentarer at gøre ??  De har hverken, rim eller rytme eller form eller billedsprog eller betydningslag eller stemning eller stil eller nogen som helst sproglig spænding eller noget som helst andet. Det står jo enhver frit for at kalde sig "kommentator", og det kræver intet andet end at man har anskaffet sig en kuglepen og et stykke papir eller en computer  plus en ganske stor portion selvovervurdering og mangel på selvkritik og litterær sans. Henkastede, knækkede  sætninger hjemme fra køkkenbordet gør det ikke, og husflid er ikke kommentarer,  -heller ikke når man som Sven bruger rigtig, rigtig frække ord som "kneppe" og lign., men novra -hvor er han da nok fræk, -wow !!

  Det er heller ikke nok at skrive et par ord under hinanden, brække det hele over på tilfældige steder og kalde det for en kommentar.

  Det er ikke godt for vores litterære verden at den slags breder sig som mug på et stykke gammelt rugbrød. 

Se også