Jens Christian Grøndahl

Jens Christian Grøndahl

Jens Christian Grøndahl er født i 1959 i Lyngby. Grøndahl har en bachelor i filosofi fra 1979 og blev i 1983 uddannet filminstruktør ved Statens Filmskole. Han romandebuterede i 1985 med 'Kvinden i midten'.

Romandebut og kritik
Jens Christian Grøndahl debuterede i 1985 med den realistiske roman Kvinden i midten. Siden debuten har kritikere vist respekt for Grøndahls litterære talent. I begyndelsen havde han et mindre publikum, fordi mange syntes, han var en svær forfatter. Men der er sket en stilmæssig udvikling i skrivestilen, og efterhånden er hans bøger blevet læst af et større publikum.

De tidlige romaner og det folkelige gennembrud
I nogle af de tidlige romaner var Grøndahl inspireret af den franske “nouveau roman” (“den nye roman”) fra 1960’erne med dens fremtrædende forfattere Claude Simon og Alain Robbe-Grillet. Hans tidlige romaner er stilsikkert gennemført i en stram, abstrakt prosa, hvilket gjorde ham til en smal forfatter. Denne skrivestil forlod forfatteren bevidst. Han ville ikke mure teksten inde i et kompliceret sprog, men udtrykke sig med en mere traditionelt fortællende stemme. Kærlighedsromanen Lucca (1998) blev gennembruddet til et større publikum, som siden har været meget begejstret for Grøndahls bøger.

Drama og essays
Jens Christian Grøndahl var husdramatiker ved Aarhus Teater i 1997-99, hvor hans teaterstykker Hvor var vi lykkelige (1998) og De sorte skove (1999) blev opsat. I essaysamlingerne Ved flodens munding (1995) og Night mail (1998) reflekterer han bl.a. over at være forfatter samt over aktuelle kulturelle og politiske spørgsmål.

Stil og temaer
Romanernes opbygning afspejler Grøndahls instruktøruddannelse ved, at han med stor effekt udmaler billeder og scener og klipper virkningsfuldt frem og tilbage i scener og tid.

Grøndahl er en forfatter med stor psykologisk indsigt i det menneskelige følelsesregister. Hans bøgers store hovedtema er kærligheden mellem mennesker i forskellige aldre med fokus på deres historie, identitet og valg i livet. Grøndahls forfatterskab er omfangsrigt, og han regnes i dag for en af landets største prosaister.

Interview: Grøndahls øst og vest. 2004
Artikler:
Jens Christian Grøndahl blev vinder af BG Banks litteraturpris (Bogmessen 2003) Et spørgsmål om stil. 2002

Fotograf: Morten Holtum. 

 

Debut: 
1985
Land: 
Danmark
Links
Bøger
Læs forfatteren

En morgen i marts kørte jeg nordpå for at besøge Scott en sidste gang, før han rejste hjem til Amerika. Vinteren havde løsnet sit greb, men alting fremstod endnu tæret i det disede sollys, selv himlen var lyseblå på en udvasket måde. Jeg fulgte motorvejstrafikkens monotone rytme og tænkte ikke over, hvor jeg var på vej hen, før jeg var kommet gennem Limfjordstunnelen og i bakspejlet så de svulmende røgskyer fange solen over Aalborgs høje skorstene og industribygninger. Jeg mærkede den samme frihed brede sig i mig som alle de andre gange, jeg har været på vej op til Scott og set himlen åbne sig i alle retninger over det stadig tommere, stadig mere undselige landskab. Jeg kunne ikke lade være med at smile til de lange hegn af spinkle rønnebærtræer langs markernes ubrudte kurver og de hvidkalkede landsbykirker uden klokketårne, der ligger som lysende små undtagelser i den vidtstrakte ensomhed.

Indledningen til romanen Piazza Bucaresti.  2004

Se også