Hassan Preisler

Hassan Preisler

Hassan Preisler er uddannet som skuespiller i 1999 fra Centre of the Performing Arts og har siden spillet roller i en lang række teaterforestillinger og film. Bl.a. spillede han rollen som Jonas i filmen Grønne hjerter fra 2006. Preisler er desuden en af grundlæggerne og kunstnerisk leder af teaterkompagniet danskdansk, som er huskompagni på Østre Gasværk Teater i perioden 2011-2014.

Preislers debutroman Brun mands byrde udkom i 2013 og er på en gang fanden-i-voldsk selvfiktion, rablende udviklingsroman og kontroversiel samfundssatire. Romanen indbragte Preisler Danmarks største debutantpris, Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris, i 2013. Litteraturkritiker Lars Bukdahl, som sidder i juryen for prisen, udtalte i den forbindelse om romanen: ”Det for alvor smukke og prisværdige ved Brun mands byrde er ikke den stilistiske brillians – som jo ærlig talt er lidt pervers – men stressens generøsitet: Den travlhed, med hvilken Hassan gennemruller samtlige sine ambivalenser og lirer sine og sin families historier af, med så meget fynd og klem og detaljerigdom som muligt, på sølle 200 sider: Det er en turbo-rigdom af en anden verden, som – insisterer og demonstrerer bogen – er og bliver denne verden.” Udtalelsen er gengivet i Lise Vandborgs, Litteratursidens chefredaktør, blog om debutantprisen, som du kan læse her.

Forsiden til Brun mands byrde er en direkte gengivelse af den kontroversielle forside til børnebogen Lille sorte Sambo, som er blevet beskyldt for at være racistisk, og Preisler slår dermed romanens tema om identitet og kultur an.

Brun mands byrde opsættes på Aarhus Teater i efteråret 2014 med Preisler selv i hovedrollen og Tue Bierin som instruktør. Derudover udkommer værket som vinyl under titlen Brun mands vinyl i september 2014. Pladen er blevet til i et samarbejde mellem Hassan Preisler og dj Casper Nørgaard.

Debut: 
2013
Land: 
Danmark
Bøger
 • Bog: "Brun mands byrde" af Hassan Preisler

  Bogens forside

  Han hører hjemme over alt, men føler sig ikke hjemme nogen steder. Han er fyldt med selvtillid, og samtidig meget usikker på både sig selv og det samfund han lever i.

  Forfatter: 
  Hassan Preisler
  Udgivet: 
  2013
  Forlag: 
  Lindhardt og Ringhof
  Sidetal: 
  219
  Lån bogen - Køb bogen

Se også