Preisler og Byskov får Danmarks største debutantpris

Oprettet: 26.09.2013 - 09:31

Litteratursiden har netop været med til at uddele Munch-Christensens Kulturlegat på 2 x 50.000 til Hassan Preisler og Kristian Byskov.

Champagne, rosende ord og takketaler boblede om kap med de store smil, da Danmarks største debutantpris blev uddelt i dag den 27. september på Vejle Bibliotek. Blandt årets mange lovende debutanter faldt juryens valg på Hassan Preisler for romanen Brun mands byrde og Kristian Byskov for romanen Mitose.

Til den festlige prisoverrækkelse sagde jurymedlem Anne-Marie Mai: ”Tak til Kristian Byskov for at have udfordret både forhærdede sci-fi-skeptikere som mig og selve genren med sin bog. (…) Læs Mitose og lær deraf noget om den raffinerede, underspillede fortælling, helt fri for isenkram, men fuld af katastrofe. Romanen er en flot litterær debut af en kunstner, der måske mest er til billeder og installationer”.

Lars Bukdahl fra juryren sluttede sin motivationstale til Hassan Preisler af med følgende ord: ” Det for alvor smukke og prisværdige ved Brun mands byrde er ikke den stilistiske brillians – som jo ærlig talt er lidt pervers – men stressens generøsitet: Den travlhed, med hvilken Hassan gennemruller samtlige sine ambivalenser og lirer sine og sin families historier af, med så meget fynd og klem og detaljerigdom som muligt, på sølle 200 sider: Det er en turbo-rigdom af en anden verden, som – insisterer og demonstrerer bogen – er og bliver denne verden".

Litteratursiden sidder for første gang i år med i juryen og det, som jeg, som Litteratursiden repræsentant, har fundet vigtigt i udvælgelsen af årets to debutanter, er originalitet i både indhold og form og at de begge har deres helt egen stemme.

Litteratursidens partnerskab om debutantprisen er et led i en storstilet satsning på at eksponere netop debutanter. Debutanterne er med til at skabe et rigt og mangfoldigt bogmarked nu og i fremtiden. Derfor vil vi på Litteratursiden også fremover præsentere flere debutværker ligesom vi har gjort her i september gennem et stort tema.

Derudover har vi på Litteratursiden planlagt forfattermøder på bibliotekerne med de to prismodtagere i starten af 2014 som på den måde får muligheden for at komme ud og møde en masse læsere.

FAKTA OM BODIL OG JØRGEN MUNCH-CHRISTENSENS KULTURLEGAT

Legatet blev stiftet efter Vejles tidligere landskendte boghandlerpar Bodil og Jørgen Munch-Christensen. Prisen uddeles én gang årligt til to yngre forfattere, der har haft en lovende debut inden for det seneste år. Juryen består af litteraturprofessor Anne-Marie Mai, litteraturkritiker Lars Bukdahl, fondsbestyrer Mogens Thyssen, chefredaktør for Litteratursiden, Lise Vandborg samt Joan Høeg og Else Zakarias fra Vejle Bibliotek.

TIDLIGERE MODTAGERE AF BODIL OG JØRGEN MUNCH-CHRISTENSENS KULTURLEGAT
Asta Olivia Nordenhof, Stine Pilgaard, Hanne Højgaard Viemose, Louise Øhrstrøm, Theis Ørntoft, Lone Aburas, Maja Magdalena Swiderska, Meghan D. Jakobsen, Jacob Berner Moe, Kim Leine, Henriette E. Møller, Maja Lee Langvad.

Læs Anne-Marie Mais motiveringstale for Kristian Byskov.
Læs Lars Bukdahls motiveringstale for Hassan Preisler.

 

5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 5 (1 vote)