Hun var følelsesløs fra fødderne og nedefter

Oprettet: 19.09.2009 - 06:51

Bog: "Hun var følelsesløs fra fødderne og nedefter" af

Bogens forside
Udgivet: 
2009
Forlag: 
F.A.D.L.
Sidetal: 
143

Moderne danske lægenoveller - antologi - Bogen er til debat i oktober 2009

Bidragyderne dækker et bredt spektrum af danske forfattere - både bestsellerforfattere og undergrundsforfattere har bedrevet dramatiske, sexede, kyniske, fabulerende, småperverse eller neurotiske lægenoveller: Claus Ankersen, Hanne Richardt Beck, Jens Blendstrup, Lars Frost, Katinka My Jones, Pia Juul, Michael Larsen, Pablo Henrik Llambìas, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Ejler Nyhavn, Anne-Marie Vedsø Olesen, Susanne Staun.

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

 • Ingerb

  søn, 25/10/2009 - 10:36

  Jeg er helt enig med Lobbek om at novellen ”Navigation” i høj grad er læseværdig. Michael Larsen fortæller her en interessant historie, hvor synsvinklen er en kvinde, der blev svimmel, når hun tænkte på alle de år, der var gået. De var fløjet forbi som et måltid, man tilberedte, anrettede og serverede, men ikke selv nåede at smage på. Ud med Vagn!! siger jeg bare. Underholdningsværdien er som i Anne Marie Vedsøs ”Brangænes medicin” ganske fortræffelig.
  Der er en anderledes historie vi får i Ejler Nyhavns ”De indlagte” – selvom jeg ikke bare oplever novellen som rækker af ord – så oplever jeg en ganske anden stemning. Men opbygningen finder jeg også ret genial – med de forskellige billeder vi får af personerne – klip fra deres indlæggelsesjournaler og sørme også historier fra dem selv – på bænken i kælderen. Der kommer lidt Triers ”Riget” over novellen synes jeg. – Hvad Susanne Staun har udestående med sygeplejersker tør jeg ikke udtale mig om, heller ikke hvad Anne-Lise Marstrand har af udestående med fraskilte overophede mandspersoner. Og så er det lige jeg slår mig selv over fingrene, og bider tungen af fordi: DET ER FIKTION.

 • Ingerb

  fre, 23/10/2009 - 06:44

  Man falder ikke ligefrem over indlæggene her i denne debat. Nok min egen skyld, når jeg i en romanklub som denne vælger at sætte en novelleantologi til debat. Jeg kunne bare ikke nære mig, for at bringe denne anderledes litteratur til torvs inden vi i november tager fat på de nominerede romaner. Men TAK til jer, der trods alt hænger på – og skulle der være et par stykker mere derude i cyberspace, der har et ord eller to at sige om disse lægenoveller, så hold jer endelig ikke tilbage. Et fast greb om tasterne og: KOM IND - KOM IND……

 • Ingerb

  man, 19/10/2009 - 07:04

  Ja der er bestemt delte meninger om det at læse noveller. Jeg har det lidt lissom Lobbek, at jeg haster for hurtigt igennem samlingen og derfor må genlæse, hvis jeg overhovedet skal kunne ryste op med en mening om noget af det læste. MEN når det så er sagt, så synes jeg til gengæld at jeg ofte ved denne mere koncentrerede gennemlæsning får nogle rigtig gode læseoplevelser. Nogle af novellerne har overraskelsesvendepunktet - f.eks. i Patientens mand: Hubert er hos Lissy Ringsted for at "hævne" sin kone Benedikte, og pludselig tager historien en anden retning, fordi Hubert og Lissy har været barndomskærester. - Samme oplevelse har jeg i Brangænes medicin, hvor henimod slutningen løfter sløret for handlingernes udvikling. Fantastisk historie. - Men som vi tidligere har været inde på bl.a. i Caffé Latte læseklubben, så er det ikke altid, man er in the mood for at læse med blyant og papir - ofte er utålmodigheden efter at komme videre - stor forståelse for det.

   

 • Lobbek

  tir, 13/10/2009 - 15:22

  har lige skimmet libretoen til "Tristan og Isolde" af Wagner.

  Det gør kun "Brangænes medicin" endnu bedre. Et rigtig godt twist til en ny og anden verden.

 • Lobbek

  man, 12/10/2009 - 22:16

  Jeg har nu læst alle novellerne i "Hun var følelsesløs fra fødderne og nedefter".

  Måske duer jeg ikke til at læse noveller. Jeg vil helst videre med det samme. Måske er det bedst at lade en enkelt bundfælde sig helt, inden man går videre?

  Ihvertfald er jeg ikke vildt imponeret. Jeg har før læst bestillings noveller, og jeg synes tit de glimrer ved at have et (lidt) vildt indhold. Nogle gange oplever jeg, det bare er en samling af ord uden større samhæng eller mening. I den kategori kan "De indlagte" og "Rædslen" sættes. 

  Jeg glædes dog over "Navigation" og "Brangænes medicin". De er efter min mening skruet rigtigt godt sammen. Og ikke mindst glider sproget bare der ud af. Og man fanges.

  En anden god bid og overraskelse er "Lægenovelle". Den er anderledes og finurlig m. sine nærmest udeblevne punktummer, som giver den en slags hæsblæsende rytme. Det hele er meget billedligt og man ser tydeligt scenariet for sig.

  Mon Susanne Staun har fordomme mod lægesekretærer? Mon de udleves her?

  Alt i alt er denne novellesamling ikke en jeg vil investere i til min reol.  Mine fødder forblev følelsesløse under det meste af læsningen.

  Længe leve biblioteket!

 • Ingerb

  man, 12/10/2009 - 10:59

  For er det ikke det der er på spil i nr. 2 novelle skrevet af Pia Juul. "Patientens mand" hedder den, og den har en ganske anderledes tilgang til lägeverdenen, end den Blendstrup bragte til torvs i sin indledende novelle. Denne tekst handler om gynäkologen Lissy Jensen, der ydmyger istedet for at hjälpe, og patientens mand Hubert, der ender med at lidenskabeligt at kysse Lissy istedet for at stille op som mascho og banke lägen, der har väret nederdrägtig eller ligefrem ond overfor hans elskede kone Benedikte.

  Inspireret af sidste måned snak om ondskab har jeg på mit bibliotek lånt en faglitterär bog med titlen: Ondskaben i litteraturen - måske vil jeg finde nogle interessante holdninger, som jeg kan dele med jer andre.

 • Ingerb

  søn, 04/10/2009 - 14:56

  Ja jeg lægger lige ud med et indlæg om første novelle: Historien om en jordemoder - ikke at forveksle ?? med HC As: Historien om en moder. Vores jordemoder hedder Judith og har adskillige traumatiske oplevelser bag sig, og netop derfor under læseren hende den lykke: at finde den eneste ene - helt efter gammeldags lægeromantikskik. Han gør det godt Blendstrup synes jeg - der er humor, ironi, dramatik, romantiktak o.m.a. på de 9-10 sider novellen breder sig over. Elementerne fra den romantiske lægeroman er bestemt til stede - og de får alle som en et nutidigt humoristisk/ironisk twist. Underholdende på en morsom måde - helt bestemt. - og til Connie - god ferie m.v. - vi "ses" når vi går igang med Zola Christensens: Aldrig så jeg så dejligt et bjerg.

  Titlen på denne måneds bog: Hun var følelsesløs fra fødderne og nedefter - er lidt umulig at tænke sig til, men måske har det noget at gøre med at miste jordforbindelsen ??? -

 • Connie

  søn, 04/10/2009 - 12:25

  Grundet en masse mødeaktivitet i forbindelse med mit arbejde, efterårsferie med gulv lægning o.a. har jeg  ikke lige tid til at deltage i månedens debat- men er med på " Aldrig så jeg så dejligt et bjerg" .

  Sjov tittel på både denne, og næste måneds bog iøvrigt ;-)

  God debat til jer som deltager.

 • Ingerb

  tor, 01/10/2009 - 21:09

  En slags bestillingsarbejde tillader jeg mig at kalde denne antologisamling. Der er på forhånd sat nogle - godt nok enkle - rammer for hvad novellerne skal indeholde. Er det en hæmning for kunsten i litteraturen - eller skærper det istedet - ja hvad  mener I ?? - og bortset fra det har jeg umiddelbart ikke meget at udsætte på den underholdende side af antologien - alene titlen : at være følelsesløs fra fødderne og nedefter...