Caspar Eric og Ina Munch Christensen får Danmarks største debutantpris

Oprettet: 28.09.2015 - 11:21

Champagne, rosende ord og takketaler boblede om kap med de store smil, da Litteratursiden var med til at uddele Munch-Christensens Kulturlegat på 2 x 50.000 kr. til forfatterne Caspar Eric og Ina Munch Christensen. Allerede inden selve prisoverrækkelsen blev vi løftet ind i litteraturens fortryllende univers gennem en nærmest magisk oplæsning af en af sidste års vindere, Signe Gjessing.

 Caspar Eric og Ina Munch Christensen, som begge er født i 1987, har udmærket sig blandt årets debutanter, og i juryen var vi ikke i tvivl om at netop deres værker skulle vinde priserne i år.

 ”Nielsine er en uimodståeligt og autoritativt talent-eksploderende debutroman”
Ina Munch Christensens originale debutroman Nielsine er skrevet i en strømmende, næsten stakåndet stil, hvor form og indhold bliver ét. De kalejdoskopiske forløb i teksten viser Nielsines vilde, rodløse dage med et moderne storbyliv.

Om Ina Munch Christensens debut sagde jurymedlem og litteraturanmelder Lars Bukdahl i sin tale bl.a. ”Nielsine er en uimodståeligt og autoritativt talent-eksploderende debutroman om et ungt menneske faret vild i sin begyndelse (). Men den er også seneste betydelige nummer i en helt særlig og måske faktisk særlig dansk genre, vi kan kalde: Og-remsningen. Og som i al enkelhed består i groft, bevidst misbrug af ordet ’og’ i poesi eller prosa eller det, der hybridt ligner – og tricket med og-opremsningen er ikke mindst, at det kan få prosa til at minde om poesi og poesi til at minde om prosa.” Han afsluttede sin tale med at påpege, at Nielsine er en bog, der højt og uhelligt lover en helt sværm af fortsættelser.

Ina Munch Christensens efterfølgende oplæsning af breve fra Nielsine, gjorde romanen endnu mere levende og nærværende for publikum og slog fast, at vi her står overfor en ny, stærk og hæsblæsende stemme.

”Man kan ikke undgå at forelske sig i den skønne popkunst i Caspar Erics poesi”
Den anden prisvinder, Caspar Eric, debuterede med digtsamlingen 7/11 for et år siden og er allerede aktuel igen med digtsamlingen Nike, som udkom for halvanden måned siden og udfolder nye sider af hans kæmpe talent.  7/11 er ligesom Nielsine både et fremragende portræt af en generation og vores digitale tidsalder, den kredser om idenitet og kærlighed, og viser hvordan identiteten bliver sat i spil på sociale medier.

Jurymedlem og litteraturprofessor Anne-Marie Mai var forhindret i at deltage i prisoverrækkelsen, men hendes tale til Caspar Eric blev læst op, og i den sagde hun bl.a. at det særligt bemærkelsesværdige i Caspar Erics bog er energien, udholdenheden og modet, som læsere i alle aldre kan opleve.  ”Man kan ikke undgå at forelske sig i den skønne popkunst i Caspar Erics poesi. I kanten af digtene spores Jørgen Leths forkærlighed for hverdagsgenstande, Peter Laugesens dyrkelse af småordene, Kirsten Thorups cool naivisme, Klaus Høecks optagethed af mærkevarer og Dan Turèlls rytme og tonefald. Men i 7/11 lyder samtidig en tydelig og egenartet poetisk stemme, og der bliver skabt et Caspar Eric-univers, som man har lyst til at slentre, snuble og løbe rundt i” lød det i Mais tale.

Caspar Eric læste op af 7/11 efter han modtog prisen, og hans vanvittigt veloplagte oplæsning fik virkelig digtene til at løfte sig, og ingen blandt publikum var vist i tvivl om, at vi her stod overfor en uhyre skarp poetisk stemme.

Mere fokus på debutanter

På Litteratursiden er vi stolte over at være partnere i prisen og vil sætte endnu mere fokus på debutanter i de kommende måneder. Hos både Eric og Munch Christensen ser vi temaer som identitet, kærlighed og den unge digitale generation.  Netop tendenserne hos årets debutanter er belyst i vores store debutanttema, og bliver sat til diskussion i en debat, som vi arrangerer på Litteratursidens stand på Bogforum den 6. november kl. 16. Her vil vi også stille skarpt på, hvad debutanter betyder for et mangfoldigt bogmarked nu og i fremtiden. Lars Bukdahl, Anne Marie Mai og forfatteren Stine Pilgaard, som vandt kulturlegatet i 2012, vil sidde i panelet. Undertegnede er moderator i debatten.

Litteratursiden arrangerer også i samarbejde med Ballerup Bibliotek en festival den 24. oktober om debutanter, hvor Ina Munch Christensen og Rolf Sparre Johansson, som var shortlistet til prisen, vil deltage, og læse op af deres værker og fortælle om arbejdet med deres debut. Desuden vil flere forlagsfolk fortælle om det redaktionelle arbejde med debutanter. Se hele programmet.

FAKTA OM MUNCH-CHRISTENSENS KULTURLEGAT
Legatet blev stiftet efter Vejles tidligere landskendte boghandlerpar Bodil og Jørgen Munch-Christensen. Prisen uddeles hvert år til to yngre forfattere, der har haft en lovende debut inden for det seneste år. Juryen består af professor Anne-Marie Mai, kritiker Lars Bukdahl, fondsbestyrer Mogens Thyssen, chefredaktør for Litteratursiden, Lise Vandborg samt bibliotekarerne Joan Høeg og Else Zakarias fra Vejle Bibliotek.

Læs Lars Bukdahls motiveringstale for Ina Munch Christensen

Læs Anne-Marie Mais motiveringstale for Caspar Eric

Læs om de seks shortlistede forfattere

Foto: Lene Andersen.