Science fiction på sengebordet

Oprettet: 06.01.2017 - 13:48
Boghøst fra Bogforum

I november var jeg til Bogforum i København, og som sædvanlig kom jeg hjem med en hel masse gode bøger. Bl.a. et par stykker fra Science Fiction Cirklens stand, hvor jeg dog stadig mangler at læse nogen af dem. 

Én af dem, jeg har fået læst, er novellesamlingen "Lidenskab og lysår". Den årlige antologi med nye danske science fiction noveller er nået til bind 11, og der er heldigvis ingen metaltræthed at spore. "Lidenskab og lysår" levede op til alle mine forventninger med fortællinger om alt lige fra rumrejser, teleportering, aliens, kontrafaktisk historie, hackere, humor, dystopiske fremtider og etiske problemstillinger. Alt det der gør science fiction til en spændende genre at udforske, så en stor anbefaling herfra.

Jeg købte også Ken MacLeods "Hvem er bange for Wolf 359". Jeg kendte intet til den skotske forfatter på forhånd, men novellesamlingen var både spændende og eftertænksom - og ikke altid helt let at læse. Min kollega Janus har skrevet en super anmeldelse af MacLeods, og den fortæller meget bedre end jeg kan, hvad man som læser får med sig.

Den tredje science fiction novellesamling jeg har fået læst indtil videre er A. Silvestris "Sand og sten, stål og glas" (forlaget Calibat). A. Silvestri er en ualmindelig flittig forfatter, og her har han samlet 8 tankevækkende science fiction noveller, hvoraf de 7 tidligere har været udgivet i andre sammenhænge. Hver novelle følges af en kort kommentar, hvor Silvestri bl.a. fortæller lidt om idéerne bag, tankerne bag skrivestilen osv. Det kan man vælge at springe over, hvis man helst selv vil stå for hele tolkningen. Personligt synes jeg dog, at det er spændende at få et lille kig ind i forfatterens ‘maskinrum’. Og under alle omstændigheder er "Sand og sten, stål og glas" en rigtig vellykket og interessant novellesamling, der både er spændende og velskrevet.

Lige nu er jeg så gået i gang med en nyudgiven novellesamling af H. G. Wells: "De blindes land". H. G. Wells er nok især kendt for romaner som "Klodernes kamp",  "Den usynlige mand" og "Doktor Moreaus Ø", men han skrev også en del noveller i årtierne omkring år 1900. I "De blindes land" har Niels Dalgaard samlet en række noveller indenfor science fiction genren, og det er spændende læsning. Her er både noveller om rejser til havets bund, hvor et ukendt folk lever; blodsugende orkideer; overførelse af personlighed fra en krop til en anden og meget mere. Selv med så mange år på bagen er H. G. Wells stadig en spændende forfatter at læse, og jeg glæder mig til at læse de to øvrige bøger af H. G. Wells, jeg har liggende på nathylden: "Krigen i luften" og "Tidsmaskinen".

Næste projekt bliver sikkert vinderen af Science Fiction Cirklens romankonkurrence i 2016, "Syndfloden og storbyen" af Nikolaj Johansen. Ifølge bagsiden er her tale om "...fire menneskeskæbner fra et forfaldent Danmark, der væves sammen i en tankevækkende spændingsroman om bioteknologiens etiske dilemmaer, informationsfrihed, desperation og overlevelse." Jeg har tidligere læst "Skygger fra Oktoberland" af forfatteren, så jeg har store forventninger til "Syndfloden og storbyen".

Og så kan jeg stadigvæk glæde mig til at læse alle de bøger, der ikke er science fiction :)