Nyt på Nordisk Kvindelitteraturhistorie

Oprettet: 03.01.2017 - 15:48

Hvis ikke du allerede har stiftet bekendtskab med Nordisk Kvindelitteraturhistorie på nettet, så er det på høje tid. Det geniale site er netop blevet opdateret med nye artikler og er et uomgængeligt opslagsværk for alle litteraturmennesker.

Det klassiske opslagsværk Nordisk Kvindelitteraturhistorie, der har ligget online siden 2012 er netop blevet opdateret med 20 nye artikler, der fører værket op til i dag. Artiklerne har fokus på nye temaer og genrer, lige fra femi-krimi, store fortællinger og nyt lyrik. De fortæller også, hvordan samtidens litteratur er med til at nedbryde kønsstereotyperne og hvordan forfatterne bruger litteraturen som et eksperiment. Sådan skrives der på sitet, men hvad er der helt konkret at finde i de nye artikler?

Det er fx artiklen Et godt sted at græde og le hos Helle Helle, om Helle Helles evne til i sin litteratur at skildre udkanter, velfærdsystemets fortabte og tidstypiske konflikter i parforholdet. Artiklen kommer omkring bl.a. kvindeskikkelser i provinsen, underspillet realisme og karakterløse kvinder.

I en helt anden boldgade finder vi f.eks. artiklen Kvindelige snubletråde: chicklit i et nordisk perspektiv, der fortæller om den chicklit-genren, der blomstrede op i midten af 1990erne og som er en ny, opdateret udgave af den klassiske kærlighedsroman, der bl.a. sætter storbyens single- og datingkultur ind i et kvindeperspektiv. Forbillederne er Sex and the City og Bridget Jones' dagbog, mens forfattere som fx Henriette Lind, Lotte Thorsen, Kajsa Ingemarsson og Siri Østli udvikler en nordisk variant af chicklitten.

Et tredje eksempel på et meget aktuelt emne behandler artiklen Stemningsdræbere, familiedramaer og læserkonfrontationer – immigrations- og adoptionslitteratur i Norden. Artiklen stiller skarp på de mange nye stemmer, der i 2000’erne og 2010’erne kommer frem på den litterære scene og er centreret om temaer som bl.a. racisme, hvidhed, køn, adoption og migration. Fælles for alle disse nye forfattere er deres minoritetsbaggrund, der gør at de kan reflektere over deres erfaringer med en sproglig eller kulturel dobbeltidentitet. Eksempler er bl.a. Maja Lee Langvad, Eva Tind, Athena Farrokhzad og Jonas Hassen Khemiri.

Andre interessante artikler omhandler emner som bl.a. gotiske kvindemonstre, nordiske krimidronninger, global søstersolidaritet, hadet i kroppen, opgør med skammen over egen kultur og meget meget mere.

Artikler, forfattere og temaer

Til de, der ikke kender værket eller er opmærksomme på, at det ligger på nettet kan jeg kort fortælle opslagsværket Nordisk Kvindelitteraturhistorie på Nettet er baseret på det trykte værk, der kom i fem bind fra 1993-1998 og på både svensk og dansk. I 2012 blev det digitaliseret og gjort tilgængelig på en ny digital platform. På sitet kan værket tilgås via tre indgange: artikler, forfattere og temaer.

Der findes over 200 artikler om nordisk litteratur igennem 1000 år. Mange af artiklerne er analyser af store forfatterskaber, men der er også mange mindre og mere ukendte med. Hertil kommer også artikler, der introducerer til perioder og giver overblik samt sætter spot på litterære temaer og genremæssige tendenser. Du kan også gå til sitet via forfatterindekset, der er på ikke mindre end 825 forfatterportrætter. Her kan du også læse omforfatternes liv og værker samt få link til online gratis versioner af  flere værker.

Temaindgangen giver adgang til et hav af temaer om, hvad der har optaget kvinder gennem tiden. Temaerne samler artikler og forfattere på tværs af tid og sted og giver derfor en helt anden tilgang til litteraturhistorien. Temaerne er ret omfattende og udgøres af ca. 10 artikler, der alle har fælles relation til temaet.

Sitet kan også tilgås på tre sprog dansk, svensk, engelsk og er dertil yderst brugervenligt og let at navigere rundt på. Alle tekster kan hentes som pdf eller udskrives, der er genvejslink i teksterne og det er muligt at oprette en brugerprofil, så du kan gemme tekster eller tilføje dine egne noter.

Sitet er også rigt illustreret, hvilket dels supplerer teksten på sitet, men også i sig selv skildrer kvindernes kulturhistorie gennem de sidste 1000 år via et utal af illustrationer, herunder både fototgrafier, postkort og kobberstik.

Helt overordnet må Nordisk Kvindelitteratur siges at være et uvurderligt redskab og inspirationskilde for alle litteraturinteresserede, hvad enten du er bibliotekar, litteraturformidler, studerende, forsker, journalist eller læsehest af første klasse.

God fornøjelse!