5 uundgåelige science fiction-romaner. Anbefalet af forfatter Lars Ahn

Oprettet: 27.11.2013 - 14:04
Lars Ahn

Lars Ahn er blandt de nyere danske forfattere, der gerne beskæftiger sig med den fantastiske litteratur – og især science fiction. Siden 2008 har han optrådt med noveller i forskellige tidsskrifter og antologier, mens han har passet karrieren som journalist, og sidste år udkom den første bog blot med hans værker, novellesamlingen Månebase Rødhætte, med både nye og tidligere udgivne historier. Den vandt desuden Niels Klim-prisen for årets bedste kortroman.

PT arbejder Lars Ahn på en gotisk krimi. Læs mere om ham og hans forfatterskab på www.larsahn.dk

__________________________________________________________

Frank Herbert: Klit (Dune, 1965)
Hvis du er til science fiction i den helt store skala, er Klit ikke det værste sted at starte. Ørkenplaneten Arrakis med de gigantiske sandorme danner ramme om et episk drama om magt, religion og politik, der både underholder og udfordrer læseren.  

Ursula K. Le Guin: Mørkets venstre hånd (The Left Hand of Darkness, 1969)
Det er ikke til at komme udenom, at science fiction-genren er domineret af mandlige forfattere, men kvinderne har dog også sat deres præg - ikke mindst Ursula K. Le Guin, som især i 60'erne og 70'erne skrev en række banebrydende romaner, som satte spørgsmålstegn ved den gængse opfattelse af kønsroller.

William Gibson: Neuromantiker (Neuromancer, 1984)
Cyberpunk-romanen over dem alle og en bog, som inspirerede en ny generation af science fiction-forfattere og computernørder, da den kom frem. Gibsons indflydelse kan spores i alt lige fra musikvideoer og  reklamer til computerspil og tegneserier, og uden ham ville film som The Matrix ikke være til. 

Iain M. Banks: Lejesoldaten (Use of Weapons, 1990)
Nyligt afdøde Banks var med til at definere New Space Opera-genren med sin serie om The Culture, hvor utopi møder sarkastiske droner, barok humor og rumskibe med vanvittige navne. Lejesoldaten er i mine øjne hans mesterværk, men Spilleren (The Player of Games, 1988) er nok en bedre introduktion.

James Tiptree Jr.: Houston, Houston, kan I høre os? (2012)
Alice B. Sheldon er en af science fiction-verdenens mest fascinerende skikkelser. En kvindelig forfatter, som optrådte under et mandligt pseudonym og primært skrev noveller, hvoraf flere har fået klassikerstatus. Seks af dem blev sidste år udgivet på dansk af Science Fiction Cirklen i denne samling.

0
Din bedømmelse: Ingen