Vi er vel helte af Liv Nimand Duvå

Oprettet: 04.09.2017 - 13:32

Bog: "Vi er vel helte" af Liv Nimand Duvå

Bogens forside

Historie om en ung kvindes liv med at redde og dække over sin far og hans alkoholisme.

Forfatter: 
Liv Nimand Duvå
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Kronstork
Sidetal: 
160
Lån bogen - Køb bogen

Bomstærk debutroman om den unge kvinde Billie, hvis far er dybt alkoholiseret. Her er skam og skuffelser i rigeligt mål, men også omsorg og stor kærlighed.

Gad vide, hvor meget der egentlig skal til, før børn – både små, store og voksne – afskriver en forælder? Ikke et spørgsmål, der umiddelbart lader sig besvare, men der er ingen tvivl om, at ”meget! ” ikke rammer helt ved siden af. Selv i tilfælde hvor det bliver sværere og sværere at tro på, at tingene vil ændre sig til det bedre, kan man opleve, at éns eget afkom er det mest trofaste og loyale, man kan omgive sig med.

Den unge kvinde Billie er jeg-fortæller i Liv Nimand Duvås debutroman ’Vi er vel helte’. Det allestedsnærværende du er hendes far, som hun er vokset op hos og sammen med efter forældrenes skilsmisse for flere år siden. Far og datter boede i et hus, der nok kunne trænge til en kærlig hånd, men farens hænder er meget mere stemt for at spille bas i et rockband samt holde om flasker, glas, dåser og andre beholdere, der kan indeholde hans altfortærende last: Alkoholen. Og i virkeligheden er det måske dén, der er hovedpersonen i romanen, når den gang på gang indtager og overtager farens liv, og den nu voksne Billie for Gud-ved-hvilken-gang må smide, hvad hun har i hænderne og komme sin fordrukne og fortabte far til undsætning.

Det er både dybt rørende og dybt ulykkeligt at læse om, hvordan Billie nærmest er blevet forælder for sin far, der på nænsom måde toner frem som et både omsorgsfuldt og kærligt menneske. Han er ikke noget hverken ondt eller dårligt menneske – selvfølgelig ikke, har jeg lyst til at tilføje – men han byder sin datter dét, som ingen børn (uanset alder) burde bydes, nemlig den totale utryghed og usikkerhed, der altid vil være til stede, når noget har taget magten fra én.

Billie bor egentlig i Berlin, hvor hun er en del af et aktivistmiljø. Men på trods af ubeskrivelige uhyrligheder i Afrika, Mellemøsten og utallige andre steder på verdensplan, ser Billie igen sig selv droppe sit globale humanitære engagement til fordel for sin far, der hjemme i København igen er røget i et sort hul og blevet indlagt – mere død end levende. Og hun skammer sig. Siger som forklaring, hvis hun overhovedet kommer så langt, at hendes far er syg, hvilket jo heller ikke er løgn, men måske alligevel kun en halv sandhed. Og så ellers tilbage til København for at hanke op i faren.

Sproget er både smukt, poetisk og nøgternt midt i al elendigheden. Der er ingen selvmedlidenhed at spore, selvom Billie ellers nok kunne ha´ grund til den, og jeg nærer den dybeste respekt for den seje, unge kvinde, som holder sig på benene trods byrden af den alkoholiske far, og for Liv Nimand Duvå, som har begået en bomstærk debutroman.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.