Under en strålende sol af Khaled Hosseini

Oprettet: 11.06.2007 - 12:06

Bog: "Under en strålende sol" af Khaled Hosseini

Bogens forside

Mariam vokser op under fattige og kærlighedsløse kår, mens den 19 år yngre Lailas barndom er lykkelig og fri - Begges verden ødelægges og skæbnen bringer dem sammen hos en voldelig tyran af en ægte

Forfatter: 
Khaled Hosseini
Oversætter: 
Alis Friis Caspersen
Udgivet: 
2008
Forlag: 
Cicero
Sidetal: 
319
Lån bogen - Køb bogen

Varm bog om venskab, men også barsk bog om undertrykkelse og vold mod kvinder. Lad dig opsluge af Hosseinis fortællestil og få en stor læseoplevelse!

Den rørende, gribende og fængslende beretning om to drenges venskab i Hosseinis første bog "Drageløberen" sidder stadig dybt i mig. Derfor udsatte jeg flere gange at gå i gang med "Under en strålende sol" - man vil jo så nødig blive skuffet. Men efter at have læst bogen, sad jeg tilbage med en (næsten) ligeså rørende, gribende og fængslende beretning om venskabet mellem to kvinder.

Historien udspiller sig i Afghanistan, og Mariam og Laila er bogens hovedpersoner. Mariam er uægte barn af en tjenestepige og husets rige herre. Faderen kommer kun på besøg om torsdagen, men alligevel beundrer hun ham betingelsesløst og ønsker for alt i verden at bo hos ham. Hun forstår ikke moderens modstand, men da drømmen en dag går i opfyldelse, er det for sent – billedet af faderen og hele hendes verden krakelerer, og på ét øjeblik bliver hun voksen og får livet som uægte pigebarn i et mere og mere lukket arabisk land at føle, da faderen gifter hende bort til den ældre skomager Rashid.

Den anden hovedperson Laila er barn af en kærlig og intellektuel vestligt orienteret far og en mor, hvis tanker udelukkende kredser om sønnerne, der er i kamp for landet. Venskabet til barndomsvennen Tariq udvikler sig til et tæt og varmt kærlighedsforhold. Men alting har en ende. Pludselig forsvinder alle Lailas støtter, og Mariams og Lailas veje mødes, idet Rashid forelsker sig i Laila, og hun bliver hans anden hustru.

Efter endnu engang at blive vraget begynder Mariam dog at acceptere Laila, og de forsøger i fællesskab at modstå og bekæmpe ydmygelserne fra ægtemanden. De to kvinder skal så meget igennem, og uden at røbe for meget får Mariam en ægte afslutning på et liv fyldt med uægte begyndelser – og solens stråler når også Laila.

Hosseini fortæller i et nøgternt sprog om det gode og det dårlige i mennesker. Under læsningen kom jeg igennem hele følelsesregistret – sorg, vrede, foragt, afmagt, men også varme, glæde, fryd og begejstring. Til sidst vil jeg blot sige, at hvis du som mig var bidt af ”Drageløberen”, må du ikke gå glip af denne fantastiske fortælling!

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.