Sommerferie af Katrine Grünfeld

Oprettet: 29.03.2010 - 11:24

Bog: "Sommerferie" af Katrine Grünfeld

Bogens forside

Johanne er gift og har tre børn. Hun forsøger at holde sammen på et selvbillede, modelleret ud fra et glitret ideal om en lykkelig kernefamilie.

Forfatter: 
Katrine Grünfeld
Udgivet: 
2010
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
122
Lån bogen - Køb bogen

Det moderne parforholds klassiske dilemma: er tryghed eller spænding vejen til lykke?

På overfladen er det sommerferie, og familien er taget i sommerhus – som altid – på Fanø. Johanne, Jacob og deres børn har gang i de sædvanlige ferieaktiviteter med badning, afslapning, hygge osv. Men på et andet plan er romanen én lang indre monolog hos Johanne. Forholdet kører på autopilot, og samværet er anstrengt og lidenskabsløst. Johanne lever hele følelsesregistret igennem, og hendes tanker både kredser om situationen her og nu, men også tilbage i tiden til punktnedslag i deres fælles kærlighedshistorie i et forsøg på at finde forklaring på, hvorfor de er gledet fra hinanden. Jacob får hende skiftevis til at skamme sig med sine sårende kommentarer eller også bliver hun mødt med passivitet. Det hele er nu ikke så sort/hvidt, og Johanne er ikke uskylden selv, hverken før i tiden eller nu, hvor hun i en brandert Sankt Hans aften lader sig friste af den spændende kunstner David og lister ud i klitterne med ham.

Skyldfølelsen over ikke at være en god nok mor eller kone, brænder i Johanne sammenblandet med, at hun forsøger at finde rede i sin egen identitet: ”Mellem tang og alger ligger små og store brandmænd og skvulper rundt […] Okay, siger jeg og har lyst til at gå ud i vandet og lade mig brænde, så I alle sammen skal tisse på mig og skrabe mig ren med skarpe kanter.”

Det spændende og nære skal findes i, at læseren hele tiden er på Johannes banehalvdel og dermed får et indgående indblik i en frustreret midtvejskriseramt kvinde. På den ene side lokker friheden fra det dræbende og kedsommelige familieliv blottet for overraskelser, og på den anden side er Johanne ikke interesseret i at slippe sit familieliv, idet hun ”er” og definerer sig i forhold til dette.  Lidenskab og frihed overfor tryghed og forudsigelighed er et svært valg, når det gælder ens egen lykke.

Jeg er vældig begejstret for denne lille roman, som ikke nødvendigvis giver svaret på, hvordan man finder lykken eller holder fast i den. Temaet er behandlet mange gange før, men det gør ikke ’Sommerferie’ mindre god, og den blev slugt i én velsmagende mundfuld.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.