Pynt af Bjørn Rasmussen

Oprettet: 09.10.2013 - 13:02

Bog: "Pynt" af Bjørn Rasmussen

Bogens forside

Punktromanen Pynt er et portræt af en ung skuespillerinde med spiseforstyrrelser, der bliver indlagt på psykiatrisk afdeling. Handlingen kredser bl.a.

Forfatter: 
Bjørn Rasmussen
Udgivet: 
2013
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
184
Lån bogen - Køb bogen

En stærk roman om en psykisk uligevægtig ung skuespillerinde med spiseforstyrrelser skrevet i en helt speciel Bjørn Rasmussensk tone, der blander styrke og skrøbelighed i et unikt udtryk.

”Er vi pynt. Det forlanges af mig, at jeg skal være et menneske, jeg ved ikke, hvordan man gør.” Sådan skriver hovedpersonen og jeg-fortælleren et sted i Bjørn Rasmussens nye roman ’Pynt’.  Hovedpersonen, en ung skuespillerinde, er indlagt på psykiatrisk afdeling på Hvidovre Hospital, og her har en sygeplejerske foreslået hende at skrive dagbog for at fortælle sin historie. Det gør hun. Hun fortæller historien til sin to år yngre autistiske bror, og det er en barsk historie: Da hun var fire år, døde deres far af kræft, og så hængte deres mor sig. Hovedpersonen er sammen med sin lillebror vokset op på Frederiksberg hos en temmelig excentrisk værge, Werther, og hans påklæderske, Jakob. Hun begyndte at sulte sig, da hun fik menstruation og udviklede en alvorlig spiseforstyrrelse. Hun har desuden været gift, men er egentlig vist mest til piger.

For kort tid siden læste jeg Helga Johansens selvbiografiske roman ’Hinsides’ (udgivet første gang i år 1900 og genudgivet i år af forlaget Gladiator). Den handler om en ung kvindelig forfatter og beskriver hendes tiltagende vanvid og indlæggelse på sjette afdeling – psykiatrisk afdeling på Kommunehospitalet i København. Der er mange referencer til denne roman i ’Pynt’, og til en stuegang siger hovedpersonen til en af lægerne, at hun gerne vil hjem, at hun gerne vil hinsides.

Der er mere end hundrede år imellem de to romaner, men der er ikke stor forskel i de behandlingsmetoder, som fremstilles. Det er skræmmende. I begge romaner beskrives den medicinske behandling og dens påvirkning af patienterne. Et sted i ’Pynt’ spørger vores hovedperson, om det virkelig er formålet at drive patienterne mod kvægagtige tilstande? Hun siger, at hun har ladet sig indlægge for ikke at dø, og i stedet kommer hun til at dø levende. Jeg ved ikke nok om psykiatrisk behandling i Danmark i 2013 til at kunne sige, om romanens beskrivelser har hold i virkeligheden, men jeg er skræmt.

Bjørn Rasmussen, der debuterede i 2011 med romanen ’Huden er det elastiske hylster der omgiver hele legemet’ (som muligvis har selvbiografiske træk), har endnu en gang skrevet en absolut læseværdig roman. Ligesom debutromanen er dette mildest talt ikke nogen feel good-roman. Det er barsk læsning, men historien er skrevet i en helt speciel Bjørn Rasmussensk tone med lige dele styrke og skrøbelighed, hvor sprog og indhold hænger uløseligt sammen. Ved debutromanen tænkte jeg, at det måtte være bogens leg med det autofiktive, der gør, at sprog og indhold hænger så godt sammen, men det gælder i lige så høj grad denne roman om en ung skuespillerinde med spiseforstyrrelser, psykisk uligevægt og et måske ikke helt naturligt forhold til sin lillebror. En stærk roman skrevet i et fantastisk sprog.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.