Ondskabens øjne af Thomas Harris

Oprettet: 01.10.2002 - 11:53

Bog: "Ondskabens øjne" af Thomas Harris

Bogens forside

Psykologisk thriller om samspillet mellem en kvindelig FBI-elev og en bestialsk massemorder, som hun interviewer for at udnytte hans viden om abnorme menneskelige reaktioner i jagten på en anden mo

Forfatter: 
Thomas Harris
Udgivet: 
1991
Forlag: 
Forum
Sidetal: 
281
Lån bogen - Køb bogen

Psykologisk thriller om samspillet mellem en kvindelig FBI-elev og en bestialsk massemorder, som hun interviewer for at udnytte hans viden om abnorme menneskelige reaktioner i jagten på en anden morder.

Anbefalet af bibliotekar Mette K. Jensen, Århus Kommunes Biblioteker

Lån bogen på Bibliotek.dk

"Dr. Lecters øjne var rødbrune og genspejlede lyset i bitte små røde prikker. Sommetider syntes lysprikkerne at flyve som gnister mod hans indre. Hans blik slap ikke et sekund Starlings. Han kom en anelse nærmere tremmerne. Hårene på hendes underarme rejste sig og pressede mod hendes ærmer."

Sådan introduceres psykiateren og psykopaten Hannibal Lecter i Thomas Harris' roman "Ondskabens øjne". Han får besøg i sit fængsel af den unge FBI-agent Clarice Starling.

Starling er en ung, ambitiøs, ikke helt færdiguddannet FBI-agent, der bliver kastet ind i eftersøgningen af massemorderen "Buffalo Bill". Først håber FBI, at Lecter kan give dem et indblik i en massemorders psyke som en hjælp i jagten. Men snart viser det sig, at Lecter ved meget mere om Buffalo Bill, end FBI tror.

For at fange Buffalo Bill, før han kræver sit sjette offer, bliver Starling inddraget i et spil mellem behovet for Lecters viden, og faren ved at leve med en mand som Hannibal Lecter tæt inde på livet.

Harris skifter mellem beskrivelser af FBI-agenternes minutiøse, faglige jagt, og det kaos af psykologisk afstumpethed, der omgiver den bestialske morder. Hermed bliver den almindelige, forståelige hverdag omdannet til en traumatisk, grotesk verden, hvor den irrationelle ondskab har overtaget.

"Ondskabens øjne" er grusom. Beskrivelserne af Buffalo Bills verden er ikke for sarte sjæle. Men på intet tidspunkt forfalder Harris til blod og vold, alene for chokkets skyld. Det kan være både grimt og uforståeligt at læse om Buffalo Bills ofre, men det sker aldrig uden en underliggende grund.

Harris er en fantastisk fortæller, der skaber ikke altid sympatiske, men dog interessante personer. Han bruger Starlings klare analytiske hjernes arbejde til beskrivelsen af den kliniske efterforskning. Hun kan se den berømte nål i høstakken og ræsonnere sig til mulige løsninger. Starling er vores faste holdepunkt, hende kan vi forstå. Derfor fremstår Lecter også desto mere skræmmende, fordi han kan charmere og skræmme Starling.

Dr. Hannibal Lecter eller Hannibal "The Cannibal", som han kaldes, fordi han nyder at spise dele af sine ofre, optrådte første gang i Harris' roman "Den røde drage" fra 1981. I den og i "Ondskabens øjne" optræder han som katalysatoren med en skjult viden, der får historien til at rulle.

Senere fik han den altdominerende hovedrolle i "Hannibal" fra 1999. Denne når desværre aldrig helt op på de tidligere romaners niveau. Måske fordi Lecter er mest skræmmende, når han er skjult i skyggen og leger med vores underbevidsthed. Hvad han kunne gøre er meget mere skæmmede, end hvad han gør.

Og når du har læst "Ondskabens øjne", må du ikke snyde dig selv for Jonathan Demmes geniale filmfortolkning fra 1991. Hverken film eller bog mister noget i sammenligningen.

Oversat af Vibeke Weitemeyer. Forum, 1991. 281 sider. Pris kr 79,-

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.