Nederste skuffe af Vibeke Marx

Oprettet: 02.10.2013 - 10:35

Bog: "Nederste skuffe" af Vibeke Marx

Bogens forside

Tine er sosuhjælper. Hun har svært ved at få spist, og forholdet til manden knager.

Forfatter: 
Vibeke Marx
Udgivet: 
2013
Forlag: 
Modtryk
Sidetal: 
231
Lån bogen - Køb bogen

Overbevisende og varm fortalt bog om kærlighed, familiehemmeligheder og om hvor ensom man kan føle sig midt i familiens skød.

”Hvor længe varer det ved, at man bliver barn, så snart man forcerer tærsklen til sit barndomshjem” spørger hun sig selv. Så går døren op og moren kommer ind”.

Vibeke Marx udgav i 2012 romanen ’Sortehusene’ om forholdet mellem mor og datter, om fortielser og om kærlighed. Vibeke Marx fortæller, at hun ikke kunne slippe hovedpersonens datter, Tine, og derfor har hun nu fået sin egen historie. Titlen ’Den nederste skuffe’ henviser konkret til den skuffe, som Tine gemte mad i, mens hun var på efterskole – hun led af en spiseforstyrrelse - men den henviser også til, hvad der sker, når familien gemmer for meget usagt og for mange hemmeligheder nede i den nederste skuffe.

Vi møder Tine som voksen. Hun har nu stiftet sin egen familie med mand og barn, og hun har arbejde på et plejehjem. Men der er noget, der halter, hun føler sig kun godt tilpas, når hun er sammen med datteren, Mejse, og på arbejde - der lever hun. Samtidig er hun panisk angst for at miste Mejse, og hun har det også skidt med, at hun måske omklamrer hende for meget. Sammen med forældrene og vennerne lukker hun sig inde, hun føler sig underlegen, for hun er den eneste, der ikke er akademiker. På arbejdet har hun masser af ideer til, hvordan hun kan være der for beboerne, men det foregår mest i det skjulte.

En dag sker der imidlertid en afgørende begivenhed, som ændrer alt i familien. Hendes bror begår en frygtelig og uforklarlig forbrydelse. Tine har altid følt, at moderen har favoriseret broderen, og det viser sig nu, at han har levet med en stor hemmelighed, som forældrene har kendt til, men ikke Tine. Den begivenhed får Tine ud af sin dvale, og uden at jeg skal røbe for meget, fører den til, at Tine vågner op og må stille sig selv spøgsmålet om, hvad der videre skal ske med hendes liv.

Jeg synes, Vibeke Marx er god til at skildre de forskellige relationer i familien uden den store dramatik, hun får fortalt en overbevisende historie, og hendes personer er meget autentiske. Jeg tror, at mange af os læsere vil kunne genkende en del af romanens situationer i os selv og familien.

Det er ingen forudsætning at have læst ’Sortehusene’, men jeg vil nu alligevel opfordre til, at den bliver fundet frem først. Så er der jo to gode bøger at se frem til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.