Mulighedernes land af Ævar Örn Josepsson

Oprettet: 04.03.2013 - 12:18

Bog: "Mulighedernes land" af Ævar Örn Jósepsson

Bogens forside

Året er 2008 og Island er netop ramt hårdt af finanskrisen; Men politifolkene i Reykjavik må foruden økonomiske og ægteskabelig problemer arbejde hårdt på at opklare to mord, 

Forfatter: 
Ævar Örn Jósepsson
Oversætter: 
Áslaug Th. Rögnvaldsdóttir
Udgivet: 
2012
Forlag: 
Klim
Sidetal: 
288
Lån bogen - Køb bogen

Elementært spændende, underfundig og tænksom islandsk krimi om den store finanskrise, der ramte landet i 2008.

’Mulighedernes land’ udspiller sig under finanskrisen, som ramte Island med voldsom kraft. Daníel Marteins er en af de tunge drenge, som med støtte fra bankerne har spekuleret i byggeri og valuta og har sørget for at bringe en sin formue i sikkerhed i udlandet. Han er en mand med de store armbevægelser, en vennernes ven, der har placeret sine gamle skolekammerater i passende funktioner. I periferien af vennegruppen står Arní, som aldrig har følt sig helt tryg i Daníels selskab.

Handlingen sættes helt banalt i gang, da en polsk håndværker findes myrdet i et ulovligt hjemmebrænderi. Den myrdedes bror og dennes samlever er forsvundet, og da endnu en polak myrdes, peger alt på et internt opgør i den polske mafia. Da det viser sig, at de polske håndværkere har forbindelse til Daníels byggerier, og da også Daníel findes myrdet, brutalt korsfæstet i et af sine nybyggede huse, konkluderer politiet, at der må være en sammenhæng. Men hvilken sammenhæng?

Centralt i efterforskningen står trekløveret Arní, Katrín og Gudni, som vi kender fra Øvar Örn Jósepssons tidligere romaner. De er et sammentømret team, der, ud over deres personlige bekymringer, har deres indbyrdes stridigheder men står sammen, når det gælder. Romanen giver et godt indblik i Island på det tidspunkt, hvor hele økonomien væltede som et korthus, hvor inflationen buldrede derudad, og hvor det med ét blev lige så svært at skaffe udenlandsk valuta som i det gamle Polen.

Bogen beskriver også den vrede og frustration, der opstod i befolkningen overfor bankerne og dem, der havde svindlet på første klasse. Sjovt nok udkom bogen på dansk nogenlunde samtidig med, at finansmanden Jón Ásgeir Jóhannesson, der i de gode tider købte bl.a. Magasin og Illum, kom for retten i Reykjavik. Vi får også et indblik i de indbyrdes relationer mellem de polske håndværkere, der kom til Island for at søge lykken. Det er en langsom bog, der giver hovedpersonerne tid til refleksion. Der er ingen hurtige, smarte løsninger, men bogen er alligevel elementært spændende til sidste side, og så er den fuld af underspillet humor. Jeg vidste fx ikke, at Helvede for en islænding er bundfrossen.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.